Leerlingen van de Regenboogschool bestuderen een teek met een vergrootglas
Leerlingen van de Regenboogschool bestuderen een teek met een vergrootglas Martine Kreuger

Tekenles op Regenboogschool

5 juli 2022 om 09:28 Overig

DE BILT  Op vrijdag 1 juli is in alle klassen van de Regenboogschool in De Bilt door ‘natuurouders’ voorlichting gegeven over teken om leerlingen bewust te maken van de gevaren van een tekenbeet. Stichting Tekenbeetziekten stelt leskisten beschikbaar voor scholen en verenigingen in de regio om voorlichting te geven over teken. De boodschap is helder: Als je in de natuur bent geweest, is het belangrijk jezelf daarna te (laten) checken op een tekenbeet. 

Door Leonie Kapiteyn

Met het mooie zomerweer zijn we vaker buiten te vinden. Daar, in de natuur maar ook in onze eigen tuin lopen we het risico om gebeten te worden door een teek. Gemeente De Bilt staat op de 18de plek van alle 352 gemeentes in Nederland waarbij mensen in de tuin een tekenbeet hebben opgelopen. Een tekenbeet kan nare gevolgen hebben, omdat deze insecten veelal virussen en bacteriën bij zich dragen waardoor ziekte kan ontstaan. Hoogste tijd dus voor voorlichting en meer bewustwording over de teek en waar beter te beginnen dan bij de jeugd. De Regenboog is de eerste school van de regio Utrecht die deze les heeft gekregen.

TEKENLES Tijdens de voorlichting leerden de leerlingen van de Regenboogschool onder andere wat ze moeten doen bij een tekenbeet en wat de risico’s van een beet kunnen zijn. Daarbij konden ze met een microscoop en een vergrootglas de insecten van dichtbij bestuderen, konden ze oefenen met het verwijderen van een teek middels een tekenverwijderaar en aan het eind van de les was er een leerzame quiz.

FAVORIETE PLEKJES De teek huist bij voorkeur in hoog gras en in struiken en planten. Maar ook bijvoorbeeld composthopen of hoopjes natuurafval vinden teken een fijne plek. Zo’n 30% van alle tekenbeten wordt opgelopen in de tuin. De teek gaat op het lichaam het liefst zitten op plekken waar de huid dun is en waar het warm en donker is. Tussen de tenen bijvoorbeeld, of in de lies of de oksel. Maar ook op de rug of in het haar zijn plekken waar teken zich kunnen vastbijten. Het is daarom belangrijk om het hele lichaam altijd goed te checken.

ZIEK Bij zo’n 50% van alle tekenbeten wordt een ziekte in de vorm van een virus of bacterie overgebracht. De bekendste is de ziekte van Lyme. Zodra er een rode kring op het lichaam ontstaat is het zaak om direct de huisarts te informeren omdat dit een mogelijke aanwijzing kan zijn op een tekenbeet en een Lyme-infectie. Ook steeds vaker wordt het TBE-virus dat hersenvliesontsteking kan veroorzaken en zelfs dodelijk kan zijn, overgedragen door de teek.

VOORKOMEN Om het risico op een tekenbeet te verkleinen is het raadzaam om niet door hoog, ongemaaid gras te lopen en in natuurgebieden op de paden te blijven. Voor de tuin is het aan te raden om regelmatig het gras te maaien.

INFORMEREN EN DONEREN Wilt u graag meer informatie over de teek en de risico’s van een beet dan kunt u terecht bij Stichting Tekenbeetziekten. Meer informatie vindt u op www.tekenbeetziekten.nl. Hier vindt u ook informatie over hoe u een donatie kunt doen om de stichting te steunen. Informatie over het lenen van een leskist vindt u op www.infoteek.nl/tekendoos.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie