Wethouder Hagedoorn in de winkel, met een vrijwilligster en op de achtergrond voorzitter Jolanda van Hulst-Mazirel.
Wethouder Hagedoorn in de winkel, met een vrijwilligster en op de achtergrond voorzitter Jolanda van Hulst-Mazirel. René Borkent

Winkel Voedselbank is open

Overig

Wethouder doet als eerste boodschappen 

DE BILT - De winkel van de Voedselbank De Bilt is heropend. Wethouder Krischan Hagedoorn mocht tijdens een feestelijke bijeenkomst als eerste een winkelkarretje vullen.

door René Borkent

Klanten van de Voedselbank in De Bilt kunnen sinds vorige week zelf hun winkelkarretje vullen met artikelen die ze willen aanschaffen. Eerder was dat ook zo, maar sinds de coronacrisis was dat niet meer mogelijk. Daarvoor is de winkel te klein. 

De klanten kregen sindsdien een voedselpakket waarbij de vrijwillige inpakkers alleen rekening konden houden met wensen voor vegetarische producten. Nu kunnen de klanten net als vroeger zelf kiezen welke artikelen ze meenemen, afhankelijk van het aantal ‘’punten’’ dat recht geeft op een aantal mee te nemen artikelen. 

ARMOEDE De winkel ging op maandag al open, maar afgelopen donderdag vond de officiële heropening plaats. ,,Armoede kan iedereen treffen. Welvaart is niet vanzelfsprekend’’, zei wethouder Hagedoorn in zijn korte toespraak. Hij merkte verder op dat er een groot maatschappelijk draagvlak is voor de Voedselbank. Dat blijkt onder meer uit het stijgende aantal vrijwilligers voor de Voedselbank, tegen de trend in. 

Na zijn welkomstwoord mocht de wethouder als eerste met een winkelkarretje door de zaak lopen en artikelen uitzoeken. Jolanda van Hulst-Mazirel, voorzitter van de Voedselbank De Bilt, liep met hem mee en voorzag de wethouder van informatie over de werkwijze van de Voedselbank. 

De Voedselbank De Bilt ging in 2011 van start. Voor die tijd werden de rechthebbenden van voedsel voorzien door Voedselbank Zeist, maar toen het aantal cliënten in De Bilt steeg werd het nodig om ook hier een vestiging te openen. Woonstichting SSW stelde een gebouw ter beschikking aan de Molenkamp in De Bilt.

ONDERSCHEIDING De oprichter van Voedselbank De Bilt was Jacq Berk, die vorig jaar een Koninklijke Onderscheiding in ontvangst mocht nemen voor zijn werk. Carin de Moet is al sinds het begin als coördinator betrokken bij de Voedselbank. 

,,Bij de start in De Bilt waren er 14 gezinnen die mochten winkelen in de Voedselbank. Op dit moment zijn er 144 gezinnen, met in totaal 415 personen, die van de voorziening gebruik kunnen maken. Met name sinds 2018 en 2019 is de behoefte aan hulp van de Voedselbank fors gestegen.” 

“De lokale organisatie bestaat inmiddels uit zeventig vrijwilligers, maar er zijn nog steeds méér mensen nodig die willen helpen.’’ Dat vertelt Dorrit Beijer -van  Keulen, de penningmeester van de Voedselbank. 

Wilt u meer weten over de Voedselbank De Bilt of wilt u zich misschien aanmelden als vrijwilliger? Kijk dan op de website www.voedselbankdebilt.nl en kom in actie. Of help Voedselbank De Bilt door de organisatie financieel te steunen. Sinds de coronacrisis moet de Voedselbank voedsel kopen. Bovendien is er geld nodig voor een betere airconditioning in de winkel. Informatie over financiële ondersteuning is te vinden op de website.

advertentie
advertentie