De Mazijk ontbreekt nooit bij een stadswandeling
De Mazijk ontbreekt nooit bij een stadswandeling Ali van Vemde

Wijk bij Duurstede heeft zo’n rijke geschiedenis

4 augustus 2022 om 15:25 Overig

Op Pad met de Gids

Op het bankje voor de Grote Kerk op de Markt en naast het oude stadhuis, waar tot voor kort de VVV was gehuisvest, zit stadsgids Marijke de Gooijer al te wachten. Ze begint te vertellen dat ze geen echte Wijkse is. Met haar partner kwam ze 28 jaar geleden vanuit Amersfoort naar Wijk bij Duurstede. Bij de VVV is ze inmiddels 14 jaar stadsgids. „In Wijk bij Duurstede heeft de VVV de beschikking over 14 stadsgidsen,” vertelt Marijke enthousiast. „Daaronder is ook een aantal gespecialiseerde gidsen die extra veel weten over bijvoorbeeld de Grote Kerk of de molen. Maar ook zijn er collega’s die in het Engels en/of Duits kunnen gidsen. Als een stadsrondleiding wordt geboekt, kan aangegeven worden waar men speciaal in is geïnteresseerd. Dat kan bijvoorbeeld inhoudelijk gedetailleerd zijn of geschiedkundig. Historische kringen uit het hele land komen op bezoek en dat is ook niet zo gek met de rijke geschiedenis van onze stad.”

WAT ZIJN DE VERWACHTINGEN „Na de coronaperiode moest ik eerst weer even opstarten,” vertelt Marijke lachend. Dat betekent vooral veel lezen over de geschiedenis. „Tijdens zo’n wandeling is er geen tijd om álle details te vertellen en vertel ik het voor mij meest waarschijnlijke verhaal. Ik vertel er dan ook bij: ik denk dat dit het is.” Iedere stadwandeling is weer anders en dat maakt het ook zo veelzijdig. „Het contact met een groep is heel erg leuk. Je moet altijd even inschatten wat de verwachtingen zijn. Soms is het een familiedag, een bedrijfsuitje of zijn het oud-collega’s. Het is hun dag en zij moeten het leuk hebben.” Marijke grijpt de kans aan om te melden dat als je het leuk vindt, je ook gids kunt worden. „In het begin best spannend, maar je mag altijd eerst met een gids meelopen. Dat geldt ook voor het werk achter de balie, daar zijn ze altijd met z’n tweeën en word je goed ingewerkt.”

GELAND IN WIJK Marijke is echt geland in Wijk bij Duurstede. „Ik ben verknocht geraakt aan deze plek. Het is hier dan ook een bijzondere plaats. Wat het ook erg leuk maakt is de schaalgrootte, in een uur of anderhalf uur zie je veel en hoor je veel dingen die leuk zijn om te weten. Het gebied was voor mij een openbaring. De afwisseling tussen rivierenlandschap, bossen, de heuvelrug; alle landschappen kom je hier tegen. Daarnaast is Wijk een heel sociale plaats met veel verschillende groepen. Er is veel import, maar ook een groep echte Wijksen.” Marijke zou iedereen willen uitnodigen om een stadswandeling te doen, ook de eigen bewoners. Wijk bij Duurstede is een leuke, veelzijdige plaats. Een vaste route heeft ze niet, dat is afhankelijk van de groep. „Ik vind vooral de sociale geschiedenis interessant. Hoe was het leven toen? Daar heb ik een beeld van in mijn hoofd en dat probeer ik over te brengen.” Veel rondleidingen zijn er met mensen die Wijk per boot aandoen. Op die grote boten zijn veel mensen met rollators en rolstoelen. „De oude straatsteentjes en stoepjes zijn nog wel eens lastig, maar je merkt dat deze mensen vaak goed geschiedenis hebben gehad. Als er regen wordt voorspeld vraag ik of ze het toch door willen laten gaan. Bij onweer ga ik niet het kasteelpark in.”

DE MOOISTE PLEKJES Marijke heeft haar vaste plekken waar ze altijd langs gaat. „De toren en de Grote Kerk bezoeken we, maar ook ga ik iedere wandeling door de Mazijk. Het poortje bij de Peperstraat naar de Mazijk is altijd weer een verrassing. En altijd ga ik op de stadsmuur staan, aan de westkant. Hier heb je een mooi zicht op het water en op de molen. Daar vertel ik over Dorestad. Daarvoor neem ik altijd een boek mee om te laten zien hoe het er uit zag. De geschiedenis van Dorestad is zo bijzonder.” Het liefst zou Marijke zien dat Wijk meer zou zijn zoals Xanten in Duitsland, Laat het zien, het is meer bijzonder dan iedereen denkt. Er zijn hier zoveel vondsten gedaan.”

De tocht eindigt op de stadsmuur, haar favoriete plek. „Kijk dan hoe mooi het hier is. Aan de ene kant zie je de heuvels van de Utrechtse Heuvelrug, de bocht in de rivier en als je de andere kant op kijkt zie je het hele stadje liggen. Het Veerhuis, het kasteelpark met de hoge bomen, de witte huizen. Het water is zo dynamisch, altijd is het anders. Dat is wat ik wil vertellen; de stad die allerlei fasen heeft doorgemaakt. Er zijn goede tijden geweest, maar ook hele slechte tijden. De tijd van de Romeinen, de Vikingen, de David van Bourgondië periode. Ook luister ik heel graag naar de verhalen van de mensen die hier altijd hebben gewoond. Het is interessant om de verhalen te horen over het graven van het Amsterdam-Rijnkanaal, ik heb dan direct een filmpje in mijn hoofd hoe het er uit zag. En zo zijn er heel veel verhalen die ik altijd graag wil horen. Daarom is het ook zo leuk dat we gidsen hebben die hier geboren en getogen zijn. Zij kunnen vertellen over de winkels van vroeger, de bijnamen. Maar ook de straatnamen zeggen veel over de historie. Ik vind het leuk om die betekenissen mee te geven.”

Meer informatie over stadswandelingen is te vinden op www.vvvkrommerijnstreek.nl of loop eens binnen bij de VVV aan de Achterstraat 4 in Wijk bij Duurstede. Ook als je gids wilt worden of achter de balie zou willen helpen.

door Ali van Vemde

Gidsen... In vrijwel iedere gemeente zijn bevlogen mensen actief die graag hun kennis delen. In de serie ‘Op pad met de gids’ vertellen zij over dit (vrijwilligers)werk en natuurlijk over ‘hun’ stad, natuurgebied of museum. In deze aflevering vertelt Marijke de Gooijer over Wijk bij Duurstede.

Marijke's favoriete plek op de walmuur
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie