Janny met de twee oppashondjes van haar buurvrouw: 'Ik geniet zo van die beestjes.'
Janny met de twee oppashondjes van haar buurvrouw: 'Ik geniet zo van die beestjes.' Julie Houben

‘Vrijwilligerswerk geeft mij vrijheid’

16 augustus 2022 om 12:39 Overig

Janny Smits - Vrijwilliger
van de maand

BILTHOVEN - Ze is een bezig bijtje maar een vaste baan is niets voor haar. Liever doet Janny allerlei soorten vrijwilligerswerk. ‘Daar doe ik mezelf én anderen een plezier mee.’


Door Julie Houben

GEK VAN DIEREN - Naast Janny Smits (60) zitten haar twee oppashondjes op de bank. “Die zijn van mijn buurvrouw. Ik vind het heerlijk om deze twee lekker uit te laten en te verwennen als mijn buurvrouw niet thuis is. Dat ik hiermee mijn buurvrouw help, is dan extra leuk. Helaas heb ik zelf geen hond, hoewel ik gek ben van dieren en vooral van honden. Ik word er rustig en vrolijk van. Daarom help ik ook regelmatig een vrouw die een hondenuitlaatservice heeft. Allemaal vrijwillig.”

BEROEPSVRIJWILLIGER Eigenlijk is Janny een soort ‘beroepsvrijwilliger’. “Mijn laatste betaalde baan was als receptioniste maar dat was zo saai. Niets voor mij. Toen onze zoon geboren werd ben ik gestopt met werken, zodat ik alle tijd voor hem had. Maar zodra hij naar de peuterspeelzaal ging, ging ik meteen aan slag als vrijwilliger bij de Schaapskooi. Daarna volgden vele andere bezigheden. Ik word blij van afwisseling: steeds andere mensen ontmoeten, op nieuwe plekken komen. En ik vind het fijn om mijn eigen tijd in te delen. Als je dingen op vrijwillige basis doet, ben JIJ de baas. Ik bepaal zelf of ik iets wel of niet doe en hoeveel tijd ik er in stop. Die vrijheid is me veel waard. Dat ik er dan geen geld mee verdien, vind ik geen probleem.”

REPORTAGES MAKEN Naast de regelmatige zorg voor andermans honden, is Janny ook actief als (edel)figurant in films en bij Regio TV De Bilt. “De bruisende wereld van tv maken en filmproducties vind ik leuk. Elke keer werk je weer met andere teams en kom je op verrassende plekken. Zo heb ik voor Regio TV De Bilt geregeld dat we een reportage mochten maken op Landgoed Vollenhoven. Dat was zo bijzonder! Bij andere reportages doe ik zelf soms ook de montage met muziek en voice overs. Ik word er gewoon heel blij van om dit soort dingen samen met anderen te maken en kan er ook mijn creativiteit in kwijt. Natuurlijk is het dan extra leuk als een reportage ook goed bekeken wordt. Zoals mijn eerste reportage over de supermarktrel hier in mijn buurt met de kelderbox, waar nu de Jumbo zit. Dat vond ik super spannend, maar het ging allemaal goed en de video had veel views. Daar ben ik dan best een beetje trots op.”

ZINVOL BEZIG ZIJN Op de vraag wat haar grootse drive is om al dit vrijwilligerswerk te doen antwoordt Janny: “Dit werkt gewoon voor mij. Ik verveel me snel in een vaste baan maar wil wél graag zinvol bezig zijn. Het is extra fijn als ik daar ook anderen mee help maar dat is voor mij niet de hoofdreden. Ik ben gewoon iemand die precies doet waar ze zin in heeft. Misschien inspireer ik anderen ook met deze levensinstelling. Want er zijn echt heel veel leuke en nuttige dingen die je op vrijwillige basis kunt doen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie