Afbeelding

Open Monumentendag zaterdag 10 september

29 augustus 2022 om 11:15 Overig

Vriendenloterij Open Monumentendag staat op zaterdag 10 september in gemeente De Bilt in het teken van het landelijke thema ‘duurzaamheid’. We willen onze monumenten en hetgeen onze gemeente bijzonder maakt graag behouden voor de toekomst. Dat kan door goed beheer, waarbij soms ook een nieuwe bestemming het behoud van erfgoed mogelijk maakt. Naast al bestaande monumenten zijn er gebouwen en groen erfgoed die nog geen monumentale status hebben maar het voor de toekomst wel verdienen. Open Monumentendag vestigt de aandacht op onze geschiedenis en biedt een uitgelezen kans op binnenkijken achter deuren die anders gesloten zijn.

Het plaatselijke comité Open Monumentendag heeft voor zaterdag 10 september weer een gevarieerd programma samengesteld in de kernen van de gemeente. Tussen 10.00 en 16.00 uur kunt u een dertiental locaties bezoeken. Er zijn wandelingen, rondleidingen en muziek optredens.

Om 10.00 uur geeft Burgemeester Sjoerd Potters het startsein voor Open Monumentendag De Bilt bij Brasserie Olivier aan het Emmaplein in Bilthoven. In dat pand was ooit de eerste winkel van Bilthoven. Het is die dag het vertrekpunt voor een historische wandeling door Bilthoven en een fietsroute door de kernen langs de opengestelde locaties.

Bij het gemeentehuis, bibliotheken, Bilthovense Boekhandel en andere winkels en horeca in de gemeente is, zolang de voorraad strekt, vanaf deze week een programmaboekje met achtergrondinformatie over de locaties en activiteiten verkrijgbaar. Op Monumentendag zelf ligt het uiteraard ook bij de deelnemende locaties. Of neem een kijkje op openmonumentendag.nl/debilt.

De overige deelnemende locaties zijn; Julianacomplex Dudok, Zuiderkapel, Hoflaan 6, Landgoed Houdringe, Atelier Jits Bakker, Zwembad De Kikker, Hervormde Kerk Westbroek, Molen De Kraai, Landbouwhuis, Tuinderij Eyckenstein, Kapel Berg en Bosch en De Woudkapel.

Op de dagen voorafgaand aan Open Monumentendag bezoeken groepen 7 en 8 van basisscholen monumenten. Ze gaan naar Molen De Kraai, KNMI en de kerk in Westbroek.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie