Eric Ippel op het schoolplein van de Groen van Prinstererschool in De Bilt.
Eric Ippel op het schoolplein van de Groen van Prinstererschool in De Bilt. Julie Houben

Mees Eric gaat met pensioen

Overig

‘37 mooie jaren op de Groen van Prinstererschool’

DE BILT Eric Ippel begon in 1985 als leerkracht op de ‘Groen’. Bijna 20 jaar was hij er directeur. Op 29 september neemt hij afscheid van de school die hem dierbaar is. ‘Het is mooi zo, maar ik ga dit wel missen.’

Door Julie Houben

Veel contact “Hé mees Eric!” roept een kleuter enthousiast als we het schoolplein oplopen voor een foto. “Dit ga ik wel missen” verzucht Eric Ippel (65). “Het contact met die kinderen is zo leuk. Zeker ook als directeur. Ik sta elke ochtend bij het hek om ze allemaal te verwelkomen en ik spreek ook dagelijks kinderen uit alle groepen en niet te vergeten hun ouders. Voor kleine dingetjes of soms voor serieuze problemen. Never a dull moment.”

Vroeger meer tijd Nooit saai? Daar dacht hij 37 jaar geleden wel anders over, bekent Ippel: “Toen ik hier kwam, werkte er één leraar al zestien jaar. Ik dacht ‘Jeetje, zó lang! Word je daar niet stoffig van?’ Ik kan er nog om lachen, want inmiddels weet ik: in het onderwijs word je nooit stoffig. In die bijna 40 jaar dat ik nu meedraai hebben we met zijn allen zoveel meer geleerd. Bijvoorbeeld over de verschillen tussen kinderen in leerbehoefte en leervermogen, waar soms diagnoses zoals ADHD of dyslexie bij horen. We werken nu met lesmethodieken waarmee je al die verschillende kinderen tot hun recht kunt laten komen. Dat is geweldig. Maar er zit ook een keerzijde aan. Vroeger hadden we misschien wel minder kennis over wat voor welk kind de beste aanpak was, maar we hadden ook véél meer tijd voor de kinderen. Toen ik hier begon, stond de directeur nog gewoon voor de klas. Dat is nu ondenkbaar. Ik verzuip soms in alle bureaucratie die tegenwoordig bij dit vak komt kijken. En helaas onze leerkrachten ook. Dat stuk van mijn werk ga ik zeker niet missen.”

Afscheidsfeest Toch kijkt Eric Ippel vooral terug op 37 mooie jaren. “Er lopen nu kinderen op school rond wiens ouders ik nog in de klas gehad heb. Grappig hoe sommige kinderen op hun ouders lijken, tot de kleine streken die ze uithalen aan toe.” Op donderdag 29 september om 14:30 uur is er een receptie op de Groen van Prinstererschool. Iedereen die wil mag dan afscheid nemen van ‘mees Eric’.

advertentie
advertentie