De nog jonge Yoram met zijn geliefde zus Astrid. Hij gaat een marathon lopen om geld op te halen voor Stichting Borderline.
De nog jonge Yoram met zijn geliefde zus Astrid. Hij gaat een marathon lopen om geld op te halen voor Stichting Borderline. Aangeleverd Yoram Hoogers

Yorams zus verloor van borderline

24 september 2022 om 08:54 Overig

GROENEKAN Yoram Hoogers uit Groenekan gaat op 16 oktober deelnemen aan een marathon in Amsterdam voor de Stichting Borderline. Zijn zus Andrea verloor de strijd tegen de ziekte. Inmiddels is er al een bedrag van meer dan 1700 euro binnen en zijn er meer dan 100 donaties gedaan. “Andrea was een fijn mens.”

“Mijn lieve zus Andrea was er één: zo’n ‘Borderliner’”, begint Yoram te vertellen. “Ze is in 2010 overleden op 33-jarige leeftijd en is 12,5 jaar lang patiënte geweest. Andrea was een fijn mens. Op haar goede dagen was ze zorgzaam, een optimist en een levensgenieter. Helaas namen de slechte dagen vaak de overhand en deed ze zichzelf regelmatig fysiek en mentaal pijn. Ze automutileerde (je bewust verminken - redactie), was bipolair en was suïcidaal. Ik snapte hier niet veel van en liep met vragen rond waar ik geen antwoorden op kreeg. Andrea slikte in de laatste momenten van haar leven net geen 30 pillen per dag om alles onder controle te houden. Ze kreeg een hartstilstand en we troffen haar thuis levenloos voor mijn slaapkamerdeur aan in onze gang. Ze stierf ‘een natuurlijke dood’.”

De Stichting Borderline

“Door een switch naar een kantoorbaan ben ik het afgelopen jaar begonnen met hardlopen. Al gauw wilde ik een doel voor ogen hebben en heb ik mij begin dit jaar ingeschreven voor een halve marathon op 16 oktober. Ik wilde hier een goed doel aan koppelen en dankzij mijn verleden was de link snel gelegd. Ik zocht contact met de Stichting Borderline en kwam er achter dat deze stichting met 25 vrijwilligers haar werk doet. Wekelijks zitten deze mensen klaar om telefonisch en online lotgenoten en naasten te helpen. Ze bestaan sinds 1999 (had ik dat maar geweten) en in 2021 ging de stekker er bijna uit. Financieel leven ze van een kleine groep donateurs, nooit meer geweest dan 140, en een klein beetje subsidie”, vervolgt hij.

“Ook kwam ik er achter dat niemand ooit een soortgelijke sponsoractie heeft gedaan voor hen. Ik ben daarom begonnen met een inzamelingsactie om hen te helpen met hun missie: het bevorderen van erkenning voor en herkenning van de borderline persoonlijkheidsstoornis. Dit om zo de - naar schatting 200.000 - lotgenoten in Nederland en hun naasten te helpen om stigma’s te verkleinen. Iets waar ik in mijn jeugd maar al te graag vanaf had geweten.”

Actie

Op het moment van schrijven is er al meer dan 1700 euro opgehaald aan donaties. Mijn twaalfde week van trainen is inmiddels begonnen en de eerste 450 kilometers zitten er al op. Samen met de stichting is besloten dat het opgehaalde geld gebruikt gaat worden om een documentaire te maken over Borderline. In de goede hoop dat, door het delen van verhalen van naasten en lotgenoten, de vragen die ik vroeger als kind had voor anderen beantwoord kunnen worden. Op die manier kan ik toch nog mijn steentje bijdragen, iets wat ik vroeger nooit heb kunnen doen. Zijn hele verhaal en doneren via https://whydonate.nl/fundraising/Yoram/nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie