Afbeelding

Voorleestheater in Bilthoven

3 oktober 2022 om 11:05 Overig

‘Bombong, de kleine reus’, een kinderboek van Drs. P, voor het eerst in boekvorm!

Op 4 oktober, Dierendag, één dag voor de start van de Kinderboekenweek 2022, verschijnt Bombong, de kleine reus. Drs. P schreef een fris en tijdloos ‘kinderboek voor alle leeftijden’ over een reus met een (te) grote mond, die voor straf door tovenaar Mutar verkleind wordt tot de grootte van een insect. Dan begint zijn reis door een gi-ga-groene wereld.

Heinz Polzer, beter bekend als Drs. P (1919–2015), gold niet als een groot kindervriend, maar schreef niettemin een zowel spannend als vermakelijk verhaal voor kinderen van alle leeftijden. De avonturen van de kleine reus Bombong verschenen al een halve eeuw geleden in Donald Duck. Het vrolijke weekblad maakte er een gewoonte van om naast de strips ook elke week een prozaverhaal te presenteren. De avonturen van reusje Bombong verschijnen nu bij Uitgeverij Zoetzuur voor het eerst in boekvorm.

Het nawoord is van Ivo de Wijs, die ook de bewerking ter hand nam. Beeldend kunstenares en literair tekenares Elisa Pesapane maakte de sprookjesachtige tekeningen. De vondst om van de kleine reus een kind te maken, is van haar.

Drs. P voor alle leeftijden!

Wat is er gebeurd? De enorme reus Bombong is een piepklein reusje geworden. Een tovenaar heeft hem verkleind. Omdat Bombong graag wil groeien, begint hij aan een lange reis. Hij trekt door Het Prachtige Land, door Het Duistere Dal en De Dartele Streek. Hij ontmoet vrienden en vijanden en beleeft allerlei fantastische avonturen.

‘Alle kinderen zijn kleine reuzen. Ze willen maar één ding: groter worden. Het is en blijft de vraag of dat verstandig van ze is.’

tekst gaat verder onder afbeelding

Over Bombong

Wat een mooi werk! Met veel details, Elisa heeft zich duidelijk met veel liefde ingeleefd.
– Thé Tjong-Khing, illustrator

Met deze bundeling van toverkrachten van woordkunstenaar Drs. P en tekenares Elisa Pesapane zijn al mijn dromen vervuld!

– Kees Schafrat, Boekhandel Broekhuis

Drs. P in combinatie met twee bijzondere kunstenaars, Ivo de Wijs en Elisa Pesapane. Dat kan alleen maar magisch worden!

– Hakim Traïda, theaterartiest, mimespeler, Sesamstraat-acteur en creatief leider van Circus Hakim

Sprookjesachtig mooie verhalen. Dit boek heeft de nostalgie van Drs. P. en de eigentijdse frisheid van de bewerking van Ivo de Wijs en de schitterende tekeningen van Elisa Pesapane. Een juweeltje! 

– Arno Koek, Boekhandel Blokker


Prachtig dat bijna 50 jaar na het verschijnen van de iconische vervolgverhalen in Donald Duck, Bombong nieuw leven wordt ingeblazen. Met waanzinnig mooie tekeningen is dit spannende verhaal eindelijk gebundeld en weer helemaal klaar voor een nieuwe generatie.
– Ferdi Felderhof, Hoofdredacteur Donald Duck Weekblad

Wat een ontdekking in de archieven van Donald Duck – voor de jeugd van 8 tot 88! Drs. P en Elisa Pesapane vormen een gouden combinatie.
– Vic van de Reijt, voorzitter van Het Heen- en Weerschap

Voorleestheater in de Kinderboekenweek

Elisa Pesapane maakt samen met Ivo de Wijs (en soms Erik van Muiswinkel) een Bombong-Boekhandelstournee in de Kinderboekenweek en de week daarna. Nu al op de agenda:

7 oktober Broekhuis Apeldoorn 9 oktober De Vries Haarlem 12 oktober Paagman Delft 14 oktober Bilthovense Boekhandel 22 oktober Blokker Heemstede

Biografieën

Drs. P (Heinz Polzer, 1919–2015) werd geboren in het Zwitserse Thun, maar verhuisde al op driejarige leeftijd naar Nederland. Als afgestudeerd bedrijfseconoom werkte hij in de reclame en reisde hij de hele wereld over. Beroemd werd hij met liedjes die hij schreef voor o.a. Jenny Arean en Adèle Bloemendaal of zelf populair maakte, zoals de Dodenrit (`Troika‘), Veerpont (`Heen en weer‘) en Knolraap en Lof, Schorseneren en Prei.

Ivo de Wijs (1945) is tekstschrijver, cabaretier, presentator (‘Vroege vogels’) en was jarenlang bevriend met Drs. P. Samen publiceerden zij onder meer Het Rijmschap Compleet.

Elisa Pesapane (1979) beeldt het theater van het leven, de wereld en zijn bewoners af met een expressieve kracht, die haar achtergrond als literair tekenaar en portrettist onthult. Elisa Pesapane is van Italiaans-Nederlandse afkomst. Haar werk maakt deel uit van kunstcollecties in binnen- en buitenland. Zij woont en werkt afwisselend in Nederland en Italië.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie