In actie voor gelijkheid

10 oktober 2022 om 16:11 Overig

DE BILT De gemeente De Bilt heeft zich aangesloten bij de zogeheten 17 Global Goals van de Verenigde Naties. In dat akkoord is afgesproken gelijkheid in de meest ruime zin van het woord wereldwijd te bevorderen. De aansluiting maakte de gemeente onlangs bekend.

Door Bart van der Spek

Volgens wethouder Krischan Hagedoorn (onder meer Zorg en Welzijn) is de gemeente momenteel al goed bezig. Dit staat bijvoorbeeld op doel nummer 5 van het akkoord: gendergelijkheid. “We zijn bezig met een programma inclusitiviteit. Daar valt gendergelijkheid onder, maar ook het tegengaan van racisme en discriminatie op het gebied van huidskleur en geloof.” 

Toch valt er in de gemeente in de praktijk nog het een en ander te winnen. “Volwassenen kunnen veel van kinderen leren, bijvoorbeeld op gebied van genderinclusiviteit. Zij denken daar ruimer in. Mensen die op het hetzelfde geslacht vallen, moeten veilig hand in hand over straat kunnen lopen.”

Een regenboogvlag of genderneutraaltoilet vindt de wethouder de kers op de taart, niet de taart zelf. “In discussies over gendergelijkheid komt dat jammer genoeg vaak terug, maar dat is pas van latere zorg. Het gaat er echt om dat iedereen sociaal veilig is.”

De gemeente gaat ook aan de slag met een ander thema van de 17 Global Goals: duurzaamheid. Zo is er deze week de week van de duurzaamheid (zie het bericht hieronder). Ook heeft het college concrete plannen voor drie velden met zonnepanelen en een windmolenpark voor 20 gigawatt per uur.

Volgens Hagedoorn zijn steeds meer Biltenaren voorstander van de energietransitie. “Sinds de Russische inval van Oekraïne wil iedereen van het gas af. We proberen het draagvlak onder de bevolking verder te vergoten door het profijt te benoemen dat mensen hebben van duurzame energie als windmolens.” De gemeente hoopt verder meer duidelijkheid van het Rijk te krijgen over wet- en regelgeving over onder meer windmolens. “Het gaat dan onder meer om de afstand.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie