Afbeelding

Slechts vier Utrechtse gemeenten onder energieverbruiksplafond

24 oktober 2022 om 10:38 Overig

UTRECHT - In slechts vier Utrechtse gemeenten ligt het gemiddelde gas- en stroomverbruik onder de 1200 kuub (m³) en 2900 kilowattuur (kWh) die de overheid komend jaar instelt als verbruiksplafond. In nog eens drie gemeenten is alleen het gas- of elektriciteitsplafond toereikend. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, op basis van de regionale verbruiksdata van 2021 die het CBS op 7 oktober publiceerde. Ook in De Bilt redden de inwoners het niet.

In bijna driekwart van de Utrechtse gemeenten gebruiken huishoudens dus gemiddeld meer gas en stroom dan de maxima die door het kabinet worden ingesteld. Een hoog gasverbruik heeft daarvan de grootste invloed op de energierekening. In de gemeente Utrechtse Heuvelrug gebruiken huishoudens met 1690 m³ per jaar het meest. Maar ook in De Bilt, Renswoude en Baarn ligt het verbruik 350 kuub of meer boven het verbruiksplafond. Bij de huidige energietarieven komt dat neer op minimaal 1570 euro aan extra energiekosten buiten het prijsplafond.

Onder het stroomplafond

Opvallend is verder dat in vrijwel alle gemeentes ook het stroomverbruik boven de limiet van 2900 kWh per jaar ligt. Landelijk valt op dat gemeenten nog wel regelmatig onder het stroomplafond blijven. Dat geldt in de provincie Utrecht alleen voor de gemeenten Baarn, Nieuwegein, Veenendaal, Utrecht en Amersfoort. Voor de laatste vier geldt dat ook het gasverbruik gemiddeld genomen onder de 1200 kuub blijft.

Verschillen met landelijke gemiddelden

Landelijk gezien ligt in zes op de tien gemeenten het gemiddelde gas- en stroomverbruik boven het verbruiksplafond dat het kabinet per 1 januari instelt. In slechts één op de negen gemeenten blijft een doorsnee huishouden binnen de grenzen van zowel 2900 kWh stroom als 1200 m³ gas per jaar. Op de kaart is te zien hoe de Utrechtse gemeenten zich verhouden ten opzichte van de rest van Nederland.

Vaste prijs binnen verbruiksplafond

Het is voor veel Utrechtse huishoudens de komende periode zaak veel energie te besparen. Het prijsplafond, waardoor je niet meer dan 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kilowattuur stroom betaalt, ongeacht je energiecontract, geldt namelijk tot een verbruik van 1200 kuub en 2900 kilowattuur. Voor het verbruik boven die waardes betaal je wel de - vaak hoge - prijzen uit je energiecontract. Volgens Zonneplan wordt inzicht in het energieverbruik het komende jaar dan ook belangrijker dan ooit.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie