Ria en Herbert met statushouder Amr tijdens hun wekelijkse spreekuur als maatschappelijke begeleider: 'Je helpt mensen hun plek te vinden.'
Ria en Herbert met statushouder Amr tijdens hun wekelijkse spreekuur als maatschappelijke begeleider: 'Je helpt mensen hun plek te vinden.' Julie Houben

‘Je ziet mensen vooruit gaan’

17 november 2022 om 08:29 Overig

Ria en Herbert: Vrijwilligers
van de maand

BILTHOVEN Herbert miste na zijn pensioen het contact met collega’s. Ria was al taalcoach voor statushouders en dat smaakte naar meer. Nu begeleiden ze samen enkele statushouders als maatschappelijk begeleider. ‘Het contact met deze mensen is zo leuk.’


Door Julie Houben

Inloopspreekuur Elke woensdagmiddag van 2 tot 4 uur houden Ria van Oostenbrugge (66) en Herbert van Rooijen (69) samen inloopspreekuur bij Steunpunt Vluchtelingen De Bilt (SVDB), op de tweede verdieping van de bibliotheek aan de Planetenbaan. Ze begeleiden als duo een aantal statushouders, die een huis hebben gekregen in gemeente De Bilt. Sommigen alleen, sommigen met hun complete gezin. 

Speciale band Vandaag is Amr Al Ameri (31) uit Yemen de eerste die binnenloopt. In behoorlijk goed Nederlands vertelt hij dat hij bouwkundige is en nu op zoek is naar een stage. Daar kan hij wel wat hulp bij gebruiken. “Met Amr heb ik een speciale band”, vertelt Herbert. “Hij kwam hier vorige zomer en was mijn eerste cliënt. Ik heb hem geholpen met meubels voor zijn huis en een fiets. Nu komt hij nog vooral voor regeldingen met instanties. Hij gaat echt als een speer qua Nederlands. Hij helpt ons vaak als tolk met andere Arabisch sprekende cliënten.”

In het diepe springen Statushouders in onze gemeente krijgen minimaal twee jaar begeleiding vanuit SVDB. Ria: “Dat doen we in een vast duo. Zo kan de ene bijvoorbeeld een instantie bellen, wat veel ‘in de wacht staan’ betekent. De ander zet dan het gesprek met de cliënt voort. Dat werkt goed. Het is zo mooi om mensen letterlijk vanaf de sleuteloverdracht van hun nieuwe, lege huis te begeleiden. Je helpt ze om hier een plekje te vinden. Als maatschappelijk begeleider ga je bijvoorbeeld ook altijd mee naar het kennismakingsgesprek op school. Ik vind het elke keer zo stoer als kinderen hier toch maar gewoon in het diepe springen. Gaandeweg zie ik ze dan vooruit gaan. Meestal spreken ze al snel beter Nederlands dan hun ouders.”

Kauwgum kauwen Wat Ria en Herbert het mooiste vinden aan hun rol als maatschappelijk begeleider, is het contact met al die mensen uit verschillende culturen. Ria: “Wij helpen hen om te snappen hoe het hier werkt. De Nederlandse manier is ook maar een manier, toch? Herbert: “Soms zit hem dat in kleine dingen. Zo leerde ik mijn Pakistaanse cliënt dat wij het onbeleefd vinden als je kauwgum kauwt tijdens een gesprek. Wist hij veel! En natuurlijk worden we vaak uitgenodigd bij mensen. Het blijft indrukwekkend hoe gastvrij al onze cliënten zijn. Daar steken wij Hollanders toch maar bleekjes bij af.”

Iets voor u? SVDB is op zoek naar meer maatschappelijk begeleiders voor statushouders. Reken op 1 of 2 dagdelen per week, een vaste collega én een heel leuk team van mede ‘MB’-ers. Interesse? Mail naar info@svdb93.nl, of bel: 030-2292825. Gewoon even langslopen (2e verdieping bibliotheek) mag ook.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie