Waterzijdig inregelen van de CV om energie te besparen.
Waterzijdig inregelen van de CV om energie te besparen. Rinus van Denderen

Besparen door waterzijdig inregelen

17 november 2022 om 15:55 Overig

‘De warmte in een woning wordt zo beter verdeeld’

AMERSFOORT Wie een warmtepomp geïnstalleerd wil hebben, moet geduld hebben. Maar er is een goed alternatief om snel 10 tot 20% energie te besparen, zegt Terry Hoekstra, directeur van De Vreeden KlimaService. ,,Waterzijdig inregelen is een interessante oplossing.”

Veel mensen willen hun energiekosten snel omlaag brengen. Hulp van de overheid via het prijsplafond is welkom en bij De Vreeden KlimaService merkten ze het effect ervan direct, zegt Terry Hoekstra. ,,Door het prijsplafond worden mensen nu weer wat voorzichtiger met het aanschaffen van een warmtepomp. Het is slechts een tijdelijke maatregel van waarschijnlijk maar een jaar, waardoor het straks weer aantrekkelijker is om over te stappen naar een hybride warmtepomp. Doordat de levertijd daarvan kan oplopen tot een jaar, duurt het nog even voordat deze er is. De kans is groot dat het prijsplafond dan weer afgeschaft is.”

BETER IN BALANS Toch blijven warmtepompen nu voor veel mensen nog iets is voor op de langere termijn. Maar er is ook een alternatief om direct energie te besparen, weet Hoekstra. ,,Waterzijdig inregelen is voor veel mensen een interessante oplossing. Zeker als je weet dat 80% van de Nederlandse huishoudens niet waterzijdig is ingeregeld. Terwijl dat met niet al te veel ingrepen mogelijk is.”

Met waterzijdig inregelen kun je de flow van de warmte door het huis beter in balans brengen en dat kan zo’n 10% tot 20% besparen op de gasrekening.,,Bij waterzijdig inregelen pas je per radiator de hoeveelheid water die er naartoe stroomt aan op de werkelijke behoefte. Een grote radiator heeft meer water nodig dan een kleine radiator. Zo wordt de warmte in een woning beter verdeeld. Nu is het vaak zo dat elke radiator evenveel water krijgt. Door op deze manier warmte beter door de woning te verdelen wordt gas bespaard en tevens het comfort verhoogt.”

Veel Nederlanders hebben de cv-ketel op zolder staan. Als er dan in de woonkamer warmte wordt gevraagd komt het hele proces van daaruit op gang, geeft Hoekstra aan. ,,Maar er zit dan bijvoorbeeld een handdoekradiator in de badkamer die openstaat. Op het moment dat je warmte vraagt in de woonkamer, wordt die badkamerradiator ook warm. Zo’n handdoekradiator heeft weinig weerstand, waardoor er makkelijk warmte naar toe gaat. Daardoor gaat er ook al snel warm water terug naar de ketel. Die reageert daarop door zachter te gaan stoken, want hij is tenslotte al bijna klaar met verwarmen denkt hij. Maar hierdoor wordt het in de woonkamer veel langzamer warm. Oftewel, de ketel is langer aan het stoken en meer gas aan het verbruiken. Als we die handdoekradiator op zo’n moment dichtzetten, hebben we dat effect niet. Staat hij wel open maar hebben we hem waterzijdig ingeregeld, dan is er meer weerstand ingebouwd en duurt het langer voordat hij warm is. En dat is prima.” 

GESCHIKTE KRANEN Op die manier wordt het verloop van het water door het huis beïnvloedt, vervolgt Hoekstra. ,,En dan met name in de radiatoren die veel worden gebruikt. Daarvoor is het zinvol om die waterzijdig in te regelen.” Elke cv-installatie kan waterzijdig worden ingeregeld, alleen zijn niet alle kranen ervoor geschikt. In die gevallen wordt de radiatorkraan vervangen voor een instelbare radiatorkraan.,,Goed beschouwd”, zegt Hoekstra tot slot, “gaat het er uiteindelijk allemaal om om minder cv water te verwarmen en om de warmte op de juiste plek te krijgen.”

Dit artikel wordt u aangeboden door De Vreeden KlimaService

De Vreeden KlimaService.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie