Ike Bekking bij de ingang van haar boekhandel.
Ike Bekking bij de ingang van haar boekhandel. Astrid van Walsem

Boekhandel met cultuurhart

26 november 2022 om 08:29 Overig

‘Een boek is liefde’

BILTHOVEN Met haar handen pratend staat Ike Bekking in de deuropening van het nieuwe onderkomen van de Bilthovense Boekhandel. De oranje, gele en rode ballonnen omlijsten de ingang uitnodigend. Tijd om de boekenwereld van Ike en haar team te betreden.

Door Astrid van Walsem

De rode loper ligt uit voor iedereen die op zoek is naar een boek, of je nu een liefhebber bent van literatuur, of gewoon op zoek bent naar een lekker boek voor op vakantie, je vindt het hier allemaal. Kom je er niet uit? Het team van de Bilthovense Boekhandel helpt je graag. En staat jouw boek er niet tussen dan kan het altijd besteld worden en ben je verzekerd van een snelle levering. Vraag voor jeugdliteratuur speciaal even naar Wendy, want zij is echt een kei op dit gebied. Met een paar simpele vragen voorziet ze elk kind van een stapel boeken waar het uit kan kiezen. En geen haast, er staan stoelen klaar, want een goed, spannend of gewoon een leuk boek kies je niet uit in een paar seconden.

Ike: “We doen ons uiterste best om alles in huis te hebben om onze diverse leesgroep te kunnen bedienen. We hebben zelfs de hele speciale boeken in huis die maar door een select groepje gelezen worden en waar ik soms maar twee boeken per jaar van verkoop. Ik vind het heel belangrijk om een goed en uitgebreid assortiment te hebben, afgestemd op onze doelgroep. Samen met het team vraag ik mij regelmatig af, waar wordt de klant blij van? Dat is belangrijk om te weten. Een succesvolle boekhandel heeft een goed assortiment, blije klanten en blij personeel.”


Ike: “Door de jaren heen heb ik een fantastisch team om mij heen gebouwd en zij zijn mijn rechter- en linkerhand. Zo zorgt Monique er bijvoorbeeld voor dat alle processen op rolletjes verlopen. Vooral in coronatijd zijn wij als team erg hecht geworden. Samen hebben wij een topprestatie neergezet, onzichtbaar voor de buitenwereld. Daarbij wil ik ook gelijk de vrijwilligers bedanken die geholpen hebben om boeken thuis af te leveren zoals ‘De vrienden van de Boekhandel.’ En daarnaast hebben wij hele loyale klanten waar ik heel blij mee ben.”

De Bilthovense Boekhandel organiseert ook lezingen en andere culturele activiteiten waarbij een boek centraal staat. Hierbij worden soms leuke onverwachte combinaties gemaakt zoals recent de lezing die opgeluisterd werd door een heuse Big Band. Ike: “Door de jaren heen heb ik geleerd dat ik niet alles zelf kan doen. Vandaar dat ik heel blij ben met de samenwerking met De Woudkapel en het KunstenHuis, waardoor ik op cultureel vlak wel de verbinding kan blijven zoeken en mooie en verrassende events kan blijven organiseren. Voor mij is de boekwinkel het culturele hart van een samenleving.”

Ike houdt van mensen en heeft een brede belangstelling. Dit vind je terug in haar favoriete boeken. Ike: “Ik vind het heerlijk om mij te verliezen in de beschreven wereld van boeken die verschillen van mijn eigen wereld. Daarnaast geniet ik ervan om op te gaan in de ontwikkelingen die de hoofdpersonen doormaken in een boek. Het is heerlijk om in een andere wereld te duiken en de dagelijkse beslommeringen even achter je te laten.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie

Meest gelezen

advertentie