Afbeelding

De Bilt heeft de hoogste energiequotum

29 november 2022 om 12:47 Overig

UTRECHT - De gestegen energiekosten hakken er bij inwoners van de gemeente De Bilt het hardst in. Zij zijn liefst 25,5 procent van hun inkomen kwijt aan de energierekening. Ook in De Ronde Venen komt de energiequote in de buurt van de 25 procent, terwijl inwoners van Houten er het meest genadig van af komen. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, op basis van CBS-gegevens.


Bekijk interactieve weergave

Zonneplan berekende per gemeente en provincie de gemiddelde maandelijkse energiekosten en zette dat af tegen het besteedbaar inkomen per huishouden, gecorrigeerd voor verschillen in grootte en samenstelling. In De Bilt liggen de maandelijkse energiekosten momenteel op 634 euro per huishouden, terwijl een doorsnee huishouden er 2483 euro verdient. Dat is ruim 750 euro minder dan een huishouden in Houten, waar de energiekosten bovendien zo’n 140 euro lager zijn, met een energiequote van 17,7 procent tot gevolg. Na betaling van de energierekening houdt men in Houten dus 900 euro meer over dan in De Bilt.

Hoogste energiequote in het Noorden

Inwoners van Drenthe, Friesland en Groningen komen gemiddeld genomen tot een energiequote van meer dan 22 procent. Overijssel zit daar net onder, maar in Flevoland gaat het daarentegen om ‘slechts’ 15 procent. Ook in de overige drie Randstadprovincies valt dit getal relatief gezien nog mee, terwijl Noord-Brabant ertussenin zit. Desondanks is het overal alle hens aan dek, want al bij een energiequote van 10 procent sprake spreken we van zogeheten ‘energiearmoede’. 

Besparen met dynamische tarieven

Zonneplan deed dit onderzoek om uit te zoeken in welke delen van Nederland men het meest kan besparen door gebruik te maken van een dynamisch energiecontract. Met zo’n contract verschilt de prijs voor gas dagelijks en de stroomprijs zelfs elk uur, afhankelijk van de markt. De prijzen zijn een dag van tevoren inzichtelijk via een app. De afgelopen twaalf maanden bespaarden gebruikers gemiddeld 24,6 procent aan stroomkosten en 9 procent aan gaskosten ten opzichte van Nederlanders met een vast of variabel contract. Een Utrechts huishouden zou daarmee gemiddeld 71 euro per maand besparen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie