Het koor in de Michaëlkerk (enkele leden ontbreken). Op de 1e rij: Mieke de Greef: 3e van rechts, Yvonne Diepstraten: 2e van rechts
Het koor in de Michaëlkerk (enkele leden ontbreken). Op de 1e rij: Mieke de Greef: 3e van rechts, Yvonne Diepstraten: 2e van rechts Ecclesiakoor

Kerstconcert in Michaëlkerk

7 december 2022 om 14:19 Overig

‘We hopen op een bomvolle kerk’

DE BILT Bij kerstmis hoort kerstmuziek. Wat is er mooier dan samen genieten van live gezongen kerstliederen? Dit kan, op zondagmiddag 11 december, tijdens het kerstconcert van het Ecclesiakoor in de Biltse Michaëlkerk. Meezingen mag.

Door Julie Houben

Sfeer en warmte Mieke de Greef en Yvonne Diepstraten zingen allebei al jaren met liefde bij het Ecclesiakoor. Mieke: “Ons koor bestaat uit 27 mensen. Het is al 33 jaar het vaste koor van de Michaëlkerk en we zingen om het weekeind tijdens een dienst. Dat is heerlijk om te doen. Maar een concert geven is wel extra bijzonder. We kijken enorm uit naar dit kerstconcert. Zeker nu we door corona zo’n lange tijd geen concerten meer konden geven. We hopen op een bomvolle kerk. Hoe meer mensen, hoe meer sfeer. En hoe warmer het in de kerk is.”

Graadje lager Die koude kerk is wel een dingetje, beaamt Yvonne: “We repeteren elke dinsdagavond. Dit is de eerste winter dat we in een onverwarmde kerk staan te zingen, vanwege de hoge energiekosten. Het gaat wel hoor. Een extra panty en trui, jas aanhouden en heel hard zingen. Als je zingt heb je het trouwens nooit echt koud. Maar het begint ook wel te wennen, net als dat graadje lager thuis. Tijdens het concert gaat de verwarming gelukkig wel een beetje aan. Ook liggen er dekentjes. En zelf een dekentje meenemen mag altijd.”

Vroege Nachtmis Tijdens het concert staan kerstliederen uit verschillende landen op het programma, waaronder ook een aantal kerstklassiekers waarbij iedereen mag meezingen. Piano en kerkorgel begeleiden de zang afwisselend. Ook wordt er een mooi kerstverhaal verteld, om de kerstsfeer compleet te maken. Mieke en Yvonne genieten enorm van deze kersttijd. Mieke: “Op 24 december zingen we ook tijdens de Nachtmis in de Michaëlkerk. Dat blijft ook altijd een bijzondere avond, waarbij de kerk altijd een stuk voller zit dan bij de normale diensten. Veel families, ook met kinderen. Dit jaar is de Nachtmis in onze kerk helaas al om 19.30 uur. Ook de kerken kampen met een enorm personeelstekort. Onze priester moet daarna nog ergens anders een nachtdienst doen en onze dirigent, Peter Steijlen, moet naar Maartensdijk voor een volgend koor. Hopelijk krijgen wij volgend jaar een later tijdstip. Dat is wel sfeervoller.” Yvonne: “In mijn kindertijd was de nachtmis om 3 uur. Dan ging je eerst slapen en dan middenin de nacht naar de kerk, dat was zo indrukwekkend!” Mieke: “Ik ging als kind om 12 uur ‘s nachts. Dat is nu ondenkbaar.”

Gratis entree Het kerstconcert op zondag 11 december begint om 16.00 uur. Om 15.30 is de kerk open en staat er koffie en thee klaar. Na het concert is er een gezellig samenzijn met een hapje en een drankje, tegen een kleine vergoeding in contant geld (geen pinmogelijkheid). Toegang is gratis. Voor gemaakte kosten, zoals het verwarmen van de kerk, is er een deurcollecte.
Michaëlkerk, Kerklaan 31, De Bilt.
www.ecclesiakoor.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie