Impressie van huidige bouwplan Verwelius voor het Hessingterrein
Impressie van huidige bouwplan Verwelius voor het Hessingterrein IMOSS bureau voor stedebouw BV

Bouwen op het Hessingterrein met respect voor de natuur

16 januari 2023 om 10:43 Overig Tips van de redactie

Op vrijdag 13 januari om 17.00u boden Frits van der Brug, Anne-Marie Mineur en Hans Sluijmer wethouder Anne Marie ’t Hart (GroenLinks) een voorstel aan voor een aantal aanpassingen aan het nieuwe voorstel van projectontwikkelaar Verwelius en de gemeente en dat op 1 december 2022 is gepresenteerd.

De drie omwonenden hebben daarvoor natuur- en bewonersorganisaties  geraadpleegd. De door hen ontwikkelde aanpassingen hebben betrekking op de bescherming van de omliggende natuur met behoud van zoveel mogelijk woningen en de stedenbouwkundige opzet uit het voorstel.

Hans Sluijmer is bouwkundig ingenieur en stedenbouwkundig adviseur. Hij is ook verbonden aan de bewonersvereniging Leefklimaat Utrechtseweg (LUW) die al vanaf het vertrek van de firma Hessing betrokken is. Sluijmer heeft de stedenbouwkundige aanpassingen op het voorstel van Verwelius voorgesteld: “we hebben er lang op aangedrongen dat er een ecologische woonwijk zou komen, en dat zouden we nog steeds het beste vinden. Het Hessingterrein ligt midden in kwetsbaar natuurgebied, en daar zou je veel meer aandacht voor mogen hebben. Het voorstel dat Verwelius en de gemeente hebben gepresenteerd is weliswaar een eerste stap voorwaarts ten opzichte van het plan wat in januari ’22 werd weggestemd, maar er is meer nodig in het belang van de natuur. Daarom hebben we zelf onderzocht of er toch meer mogelijkheden zouden zijn om een betere balans tussen wonen en natuurbescherming te vinden met het laatste voorstel van Verwelius als uitgangspunt. Daarin zijn wij naar mijn mening geslaagd. Het is zo belangrijk de omliggende kwetsbare natuur zoveel mogelijk te beschermen. Daarom hebben we de uitgangspunten van de natuurwaarden waar dat enigszins mogelijk bleek als basis genomen. We hebben al jaren goed contact met de natuurbeschermers in dit gebied, het is heel duidelijk wat er nodig is.”

Frits van der Brug is voormalig advocaat en mediator, en specialist op het gebied van omgevingsrecht: “het is een ingewikkeld juridisch proces, en er spelen grote belangen. Maar het is wel goed om te beseffen dat de regels die de rijksoverheid, de provincie en de gemeente stellen niet van bordkarton zijn. Onze aanpassingen op het voorstel zijn realistisch en voldoen aan de eisen van de natuurwetgeving. Omdat we de basis en de structuur van het voorstel zoveel mogelijk hebben gehandhaafd en daardoor een vrijwel gelijk aantal woningen kunnen laten bouwen, zal ook van dit plan bij de nadere uitwerking blijken dat het financieel haalbaar is. De faunapassage die er ligt wordt versterkt. Het leefgebied van de dassenfamilie, die een beschermde diersoort is, wordt intact gelaten, en de binnenplanse oplossing voor het afschermen van het wonen (in al zijn facetten, geluid, licht, overlast en betreding) is optimaal (en wat in juridisch opzicht en uit oogpunt van natuur essentieel is). Ook het gegeven dat dit gebied onderdeel is van UNESCO werelderfgoed, en in het beschermde slagenlandschap ligt, komen in onze planaanpassingen veel beter tot hun recht. Wij willen geen onnodige juridische procedures, maar een breed gedragen plan waarmee op korte termijn vooruitgang kan worden geboekt. Wij zouden dan ook graag zien dat de gemeenteraad, of beter nog, de fa. Verwelius, onze voorstellen overneemt.”

Anne-Marie Mineur is voormalig raadslid en voormalig statenlid voor de SP. Mineur pleitte in het verleden samen met de Biltse VVD voor een faunapassage onder de Utrechtseweg, en wist in Provinciale Staten te voorkomen dat de bezuinigingen onder minister Bleker een streep door de rekening zou betekenen voor diezelfde faunapassage. Mineur: “er is door zo veel mensen jarenlang heel hard gewerkt om dit kwetsbare stuk natuur te beschermen, onlangs nog door de partijen die nu in het college zitten. Ik hoop dat we deze laatste slag niet verliezen. De gederfde winst voor de firma Verwelius, zo daar al sprake van zou zijn, is heel beperkt, terwijl het verlies voor de natuur groot en pijnlijk én onomkeerbaar zou zijn.”

Wethouder Anne Marie ’t Hart nam het stuk vrijdag in ontvangst. Zij wees erop dat er de komende periode verdere gesprekken gepland staan met natuur- en milieuorganisaties en omwonenden, waarbij hen gevraagd is vast na te denken over verdere uitwerking van het voorstel. Ze stelde het fijn te vinden dat zij die handschoen vast hebben opgepakt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie