Burgemeester Sjoerd Potters heeft vorige week zijn nieuwsjaarspeech gehouden.
Burgemeester Sjoerd Potters heeft vorige week zijn nieuwsjaarspeech gehouden. Aneo Koning

Potters spreekt tot inwoners

16 januari 2023 om 14:18 Overig

DE BILT Burgemeester Sjoerd Potters heeft vorige week zijn nieuwsjaarspeech gehouden. Potters blikte terug op het bewogen jaar 2022, maar keek ook positief uit naar dit jaar.

Door Bart van der Spek

Potters begon zijn speech met een korte terugblik op de coronacrisis, die we lijken te hebben verslagen. “Toen we er nog middenin zaten, hebben we waarschijnlijk allemaal wel eens de gedachte gehad. Hoe komen we hier ooit weer uit?” 

Gasexplosie Hij maakte een bruggetje naar de gasexplosie aan de Weegschaal op 21 april. “De schrik, nu acht maanden later, zit er nog steeds goed in. Ook op de brandweermannen en politiemensen die gewond raakten, heeft de gasexplosie een diepe indruk achter gelaten. Wat met name belangrijk is dat we de getroffen inwoners zoveel mogelijk helpen hun leven weer op de rit te krijgen. In materiële en financiële zin maar zeker ook door er voor elkaar te zijn. Als Biltse gemeenschap, nu én in de toekomst.” Potters sprak daarna over oud-burgemeester Diepenhorst van voormalige gemeente Maartensdijk, die in november op 80-jarige leeftijd overleed. “Voor onze groene kernen: Maartensdijk, Groenekan, Hollandsche Rading en Westbroek was de heer Diepenhorst van speciale betekenis. Hij heeft tijdens zijn burgemeesterschap, maar liefst 14 jaar, veel betekend voor de gemeenschap.” 

Jaarwisseling De jaarwisseling kwam vervolgens ter sprake. “2023 is begonnen met een jaarwisseling waarbij er in onze gemeente gelukkig geen grote incidenten zijn geweest, alhoewel het in sommige wijken wel lang onrustig was.” Een positieve noot volgde. Hij roemde de wijze waarop Biltenaren zich staande hielden tijdens de coronacrisis en creatieve oplossingen bedachten. Potters is onder de indruk hoe Biltenaren met de klimaatcrisis, energiecrisis, wooncrisis, stikstofcrisis en de opvang van Oekraïners omgaan. “Ik zie hoe mensen massaal hun huizen aan het verduurzamen zijn. Dat de zonnepanelen niet áán te slepen zijn. Dat er energiecoöperaties ontstaan, ook hier in onze gemeente De Bilt. Ik zie mensen die spullen inzamelen voor degenen die achterbleven in Oekraïne. Mensen die zich hard maken voor goed onderwijs aan Oekraïense kinderen. Zodat ze niet onnodig achterop raken en de oorlog overdag misschien ook een heel klein beetje van zich af kunnen zetten.”

Populisme De burgervader wijdde woorden over de opkomst van populisme, nepnieuws en de rol van de gemeenteraad. “Ook het populisme in ons land en op veel plekken op de wereld kan angst oproepen. Maar ook hier zie je, wanneer je uitzoomt, dat mensen in beweging komen. Ook onze eigen gemeenteraad heeft zich nadrukkelijk uitgesproken voor het goede gesprek met elkaar. Vanuit de intentie om vraagstukken samen op te lossen. Omdat de inwoners uit onze kernen dát van hen verwachten. Ik bespeur soms de neiging om dan naar de overheid te kijken: zeg het maar; doe iets. Bij onze raadsleden, het college en de medewerkers van onze gemeente ligt ook een grote verantwoordelijkheid. Maar daar kan het niet alleen vandaan komen. We hebben allemaal wat te doen.” Tenslotte keek Potters naar zijn burgemeesterschap. In december heeft de gemeenteraad besloten dat hij voor een tweede termijn burgemeester mag zijn. “Daar ben ik ongelooflijk blij mee! Mijn werk hier in De Bilt is nog niet af.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie

Meest gelezen

advertentie