Afbeelding
Robbert Roos

Waakhond, geen tandeloze tijger

20 januari 2023 om 16:18 Overig

Column

Ik ga niet liegen: ik schrok toen ik las dat de gemeente De Bilt ja/ja-stickers wil invoeren per 1 januari volgend jaar. Immers: wat betekent dat voor de toekomst van de Biltsche Courant, die elke week gratis op de deurmat valt? Voorafgaand aan het persuurtje van afgelopen vrijdag had ik me daarom goed voorbereid. Het belang van lokale media zou ik even flink uiteen gaan zetten.

Dat bleek niet nodig toen wethouder Anne Marie ’t Hart het plan uitlegde. De gemeente wil papierverspilling tegengaan en ziet de sticker als een mooie stap in de richting van de verduurzaming. Wat nog mooier is: huis-huis-bladen zijn uitgezonderd van de regel, mits minimaal 10 procent van de krant uit journalistieke artikelen bestaat. In gewoon Nederlands: u krijgt de Biltsche Courant ook na 1 januari 2024 in de bus, tenzij u aangeeft de krant niet te willen ontvangen.

Waarom ik het zo belangrijk vind dat u onze krant gewoon in de bus krijgt? Lokale en regionale media zijn essentieel voor de lokale samenleving en de lokale democratie. Zo is het voor de democratie noodzakelijk dat lokale media burgers informeren, zodat mensen bijvoorbeeld weloverwogen kunnen besluiten op welke partij ze stemmen. Verder houden lokale media lokale bestuurders scherp en agenderen ze belangrijke maatschappelijke kwesties in de politiek.

Bovendien zorgen lokale media voor verbinding, zowel binnen groepen, bijvoorbeeld binnen een bepaalde wijk of straat, als tussen groepen, zoals tussen verschillende leeftijdsgroepen of groepen met een verschillende afkomst. Hoe dat kan? Uit het onderzoek ‘De staat van de lokale nieuws- en informatievoorziening 2022’, dat vorig jaar door het Commissariaat voor de Media (CvdM) is uitgevoerd, blijkt dat huis-aan-huiskranten het grootste bereik scoren.

De huis-aan-huiskranten laten bijvoorbeeld regionale publieke omroepen en de regionale dagbladen achter zich, concludeert het rapport dat in Den Haag aan staatssecretaris Uslu is aangeboden. “Opmerkelijk is dat het (gratis) huis-aan-huisblad er beter in slaagt dan alle andere media om ook minder geïnteresseerden te bereiken”, lieten de onderzoekers in een toelichting op hun bevindingen weten. Goed nieuws dus dat ook in 2024 deze krant een waakhond van de democratie en geen tandeloze tijger is.

Bart van der Spek is eindredacteur van de Biltsche Courant.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie

Meest gelezen

advertentie