Sander, zijn zoons Bram en Max en David Minco (vlnr) bij een replica van de Transit die vroeger de bedden thuisbracht.
Sander, zijn zoons Bram en Max en David Minco (vlnr) bij een replica van de Transit die vroeger de bedden thuisbracht. Chiel van Diest

75 Jaar uitgerust wakker worden

19 januari 2023 om 14:20 Overig

Familiebedrijf Morpheus verwelkomt de vierde generatie

BILTHOVEN Het begon in 1948 aan de Vaartweg in Hilversum. Sebil Minco opende op 9 januari een winkel waar hij bedden en matrassen verkocht. 75 jaar later staat met de broers Sander en David de derde generatie Minco aan het roer van Morpheus, en de vierde generatie klopt al aan de deur. Een familiebedrijf met een schat aan ervaring en één belang: dat je op hun bedden en matrassen uitgerust wakker wordt.

Morpheus Slaapvoorlichters, genoemd naar de Griekse god van de dromen, is al 40 jaar ook te vinden aan de Julianalaan in Bilthoven en zo’n 30 jaar op het Oudkerkhof in Utrecht. En natuurlijk nog altijd aan de Vaartweg in Hilversum, waar, denkt David Minco, geen straat te vinden is waar ze geen bedden hebben mogen leveren.

,,75 jaar geleden was het heel vanzelfsprekend dat je voor je aankoop naar een speciaalzaak ging om je persoonlijk te laten adviseren’’, weet hij, ,,en bij Morpheus vinden we dat nog steeds zo. In al die jaren hebben we veel kennis opgebouwd in ons bedrijf, die we met zorgvuldigheid overdragen aan onze medewerkers. Wij laten ons niet leiden door wat een fabrikant graag wil verkopen, wij luisteren alleen naar de behoefte van onze klant. Ons verhaal is altijd hetzelfde geweest: een goed matras draagt je lichaam. Schouders, heup en taille moeten op de juiste manier ondersteund worden. Dat vraagt finetunen. De keuze voor het juiste soort matras hangt af van je lichaamsbouw. Voor de een is een matras van natuurlatex beter, voor de ander een pocketvering, al dan niet in combinatie met een boxspring. Wij laten je naar je lichaam luisteren als je bij ons een matras uitprobeert en aan jouw gevoel voegen wij onze expertise toe. We draaien lang genoeg mee om te weten wat we je het beste kunnen adviseren,’’ lacht David.

Toen Sebil Minco in 1948 in Hilversum ging wonen kon hij niet bevroeden dat hij aan het begin van een bloeiend familiebedrijf stond. Hij had een woning voor zijn gezin maar nog geen werk. Een oom uit Hengelo, eigenaar van de Overijsselse Handelsonderneming, bood hem bedden en matrassen aan in consignatie. Afrekenen met oom Godschalk hoefde pas na verkoop: Morpheus was geboren. Al snel betrekt Minco een nieuw pand waar de zaak nu nog te vinden is. De karakteristieke Ford Transit waarmee de bedden thuisbezorgd worden was inmiddels een bekende verschijning in het straatbeeld. In 1968 neemt zoon Victor de zaak over als zijn vader de politiek in gaat. Victor heeft duidelijke ideeën over goede matrassen en laat natuurlatexmatrassen ontwikkelen waar je lekker in wegzakt op de plaatsen waar dat nodig is. Morpheus is een ‘slaapvoorlichter’ geworden, met een duidelijke visie: slapen en uitrusten doe je niet ,,op bed, maar in bed’’.

Die visie slaat aan. In Bilthoven opent in 1983 de tweede vestiging van Morpheus en een kleine 10 jaar later komen daar winkels bij op het Oudkerkhof in Utrecht en in Mijdrecht. In 2003 nemen David en Sander de leiding van hun vader over.

Morpheus heeft onder leiding van de broers Minco ook veel aandacht voor de hele slaapkamer, want goed slapen en uitrusten is meer dan alleen het juiste bed en matras. Ontwerpstudio Morph design, onder leiding van Sander Minco, ziet het licht. De studio ontwerpt bedden die passen in de visie van Morpheus, maar ook interieurs en grote projecten, die prestigieuze prijzen behalen. Ook duurzaamheid wordt een thema. De matrassen van Morpheus hebben een zo klein mogelijke footprint. Natuurlatex heeft veel minder impact dan kunststof en de arbeiders die de grondstoffen leveren krijgen een eerlijke prijs betaald.

,,Onze expertise op slaapgebied is gebleven maar we zijn breder geworden in die 75 jaar. En nog altijd een familiebedrijf’’, zegt David Minco niet zonder trots. ,,Met Max en Bram, de zoons van mijn broer Sander, staat nu de vierde generatie in de startblokken.’’

[Dit artikel wordt u aangeboden door Morpheus Slaapvoorlichters.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie

Meest gelezen

advertentie