Afbeelding
Pixabay

Dementie treft 1 op de 8 senioren in De Bilt in 2050

23 januari 2023 om 10:03 Overig

REGIO Momenteel heeft 1 op de 14 senioren in Utrecht dementie. Een flink aantal dat in de toekomst alleen maar zal toenemen. Het aantal 65-plussers met de hersenziekte in Utrecht zal in 2050 namelijk oplopen tot ruim 1 op de 10. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Voor de gemeente De Bilt is het zelfs 1 op de 8. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Thuiszorgorganisatie Zuster Jansen op basis van data van Alzheimer Nederland, Kenniscentrum Vektis en het CBS.

Over iets minder dan 30 jaar zal naar verwachting 1 op de 10 senioren in de provincie Utrecht kampen met dementie. Dit aantal is in verhouding gelijk aan het landelijk gemiddelde van 1 op de 10 senioren. Het gaat dan om ruim 39.000 senioren die naarmate de dementie verder vordert, erg intensieve zorg nodig zullen hebben. Een groot verschil vergeleken met het huidige aantal senioren met dementie in de provincie: 17.000. De provincie staat daarom voor een enorme uitdaging.

Schatting in 2050 ongunstig in De Bilt
In het onderzoek wordt het aantal senioren met dementie ook geschat per gemeente. Lokaal zijn er grote verschillen. In de gemeente de Bilt is de schatting ongunstig. Hier zal 1 op de 8 senioren dementie hebben, zo ook in de gemeenten Baarn en Zeist. Het minst positief is de verwachting voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Mede door vergrijzing is hier naar verwachting 1 op de 7 senioren dementerend in 2050.

Aan de andere kant staat Lopik. Samen met Buren (Gelderland) zijn dit de enige gemeenten van Nederland waar 1 op de 14 inwoners van 65 jaar en ouder zal kampen met dementie in 2050.

Voorspellingen voor elders in het land
Andere gemeenten in Nederland die in 2050 een negatieve voorspelling hebben zijn Laren (Noord-Holland), waar ruim 1 op de 5 senioren zal lijden aan dementie. Ook Bloemendaal (Noord-Holland), Bergen (Noord-Holland) en Renkum (Gelderland) komen slecht uit de voorspellingen. In deze vier gemeenten zal tegen die tijd naar verwachting 1 op de 7 senioren dementie hebben.

Het volledige onderzoek en alle cijfers per gemeente zijn te vinden via: https://www.zusterjansen.nl/blog/onderzoek-dementie/

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie

Meest gelezen

advertentie