‘Stilstaan bij slachtoffers’

24 januari 2023 om 08:33 Overig

Gemeente herdenkt Holocaust

DE BILT De gemeente De Bilt herdenkt donderdag 26 januari de slachtoffers van de Holocaust. Dat is een dag eerder dan gebruikelijk. Reden is dat vrijdag 27 januari de sjabbat is, de rustdag van Joden.

Op de zogeheten Holocaust Memorial Day is er wereldwijd een herdenking van de slachtoffers van de Holocaust. Deze herdenkingsdag is in 2005 door de Verenigde Naties uitgeroepen en heeft sindsdien jaarlijks plaats op 27 januari.

De officiële dag 27 januari is gekozen, omdat op 27 januari 1945 het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz door de geallieerden is bevrijd. Het kampencomplex bij Auschwitz was het grootste in zijn soort. De nazi’s vermoordden in dit kamp tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan een miljoen Joden, Roma en Sinti. Van de naar schatting 140.000 Joden die Nederland in mei 1940 telde, zijn er ongeveer 101.800 vermoord of door ziekte en uitputting om het leven gekomen. Het Joodse slachtofferpercentage in Nederland is hoog in vergelijking met andere landen.  De massale deportaties begonnen in de zomer van 1942. 

Burgemeester Sjoerd Potters vindt de herdenking erg belangrijk: “Nu er weer een oorlog wordt gevoerd op onze eigen continent en zoveel Oekraïners op de vlucht zijn geslagen, besef je maar weer hoe kwetsbaar onze vrijheid is. En dat stilstaan bij datgene wat tijdens de Holocaust is gebeurd, het herdenken van de vele slachtoffers, ook een bepaalde verbondenheid met elkaar geeft. Dat we zuinig moeten zijn op onze vrijheid en het je doet beseffen dat die vrijheid eigenlijk helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Herdenken is en blijft daarom nog steeds enorm belangrijk!”

Op donderdag 26 januari om 18.00 uur heeft er ter ere van deze Holocaust Memorial Day een herdenkingsbijeenkomst bij Jagtlust in Bilthoven plaats. De herdenking duurt ongeveer een half uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie