Afbeelding
Aangeleverd

Zinloos geweld

25 januari 2023 om 18:41 Overig

Column

Oud & Nieuw… Het is al even geleden, maar toch kijk ik in deze column nog even terug…

Bij de jaarwisseling hoort het afsteken van vuurwerk; feestelijk het nieuwe jaar inluiden. Zolang her vuurwerk veilig wordt afgestoken en er rekening wordt gehouden met anderen en de omgeving, is vuurwerk prachtig. Helaas geldt dat niet iedereen rekening met anderen en de omgeving houdt, en dan gaat het mis. Na de jaarwisseling liep ik richting de Dierenweide in Maartensdijk. Tot mijn grote ontsteltenis zag ik dat een flink aantal vogelhuisjes door vuurwerk onherstelbaar waren verwoest. Wat een zinloos geweld! 

Ik vraag mij serieus af: “Wie doet zoiets en waarom? Wat gaat er in iemands hoofd om als men een forse knaller in zo’n nestkastje gooit? Voelt diegene zich dan stoer? Realiseert hij/zij zich wel wat hij doet en welke schade hij aanricht; niet alleen financieel, maar ook qua dierenleed? De vogelhuisjes hangen er namelijk niet voor niks. Vogels broeden hier en hebben de nestkastjes echt nodig. Afgelopen jaar waren bijna alle vogelhuisjes bezet en middels de nestkastjes stimuleren we de biodiversiteit en helpen we de natuur een handje.

Alle tijd, geld en energie die vele vrijwilligers in het project gestoken hebben is in één nacht verwoest. Enkel en alleen omdat een aantal – naar mijn mening – balorige lui stoer wilden doen en wilden kijken hoe ze met vuurwerkbommen de huisjes konden verwoesten. Hoe zinloos is dat…?

Ik hoop oprecht dat degene(n) die dit gedaan heeft/hebben zich achteraf schamen. Wees net zo stoer als in die ene nacht en help mee de schade te compenseren! Het vele geld dat door vrijwilligers in de vogelhuisjes is gestopt, kan de Stichting Dierenweide namelijk niet alleen opbrengen. Dus ben jij degene die schuld heeft aan het verwoesten van de vogelhuisjes? Dan wil ik je bij deze oproepen om geld te doneren voor het herstel van de nestkastjes. De schade is enkele honderden euro’s! Was je niet zelf betrokken, maar weet je wel wie de schuldige(n) is/zijn, voel je dan ook vrij om je te melden. 

Ik hoop oprecht dat de schuldige(n) zich realiseert wat hij/zij gedaan heeft en dat diegene ook stoer genoeg is om schuld te bekennen en geld over te maken op bankrekening nummer NL87 RABO 0335 9458 64 t.a.v. Stichting Dierenweide Maartensdijk. Het mag uiteraard anoniem. Namens alle vrijwilligers van de Dierenweide en namens alle vogels bij voorbaat alvast hartelijk dank!

Edwin Plug

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie