Afbeelding
Gemeente de Bilt

Grondeigenaren haken af

23 januari 2023 om 16:26 Overig

Spoorzone op losse schroeven?

BILTHOVEN Grondeigenaren De Timpe en Kooy hebben aangegeven niet langer te kunnen wachten op beslissingen met betrekking tot de Spoorzone, zij moeten verder met hun bedrijven en kunnen niet langer wachten met investeren in bijvoorbeeld onderhoud tot er duidelijkheid is. Dit betekent dat de hun grond niet langer beschikbaar is voor woningbouw.

Het college legt de Raad nu een besluit voor om op 26 januari 2023 een extra budget van € 574.000, - goed te keuren. Het voornemen van het college is om in totaal ruim € 800.000, - te spenderen aan de ontwikkeling van een “integrale visie” voor de Spoorzone door een extern adviesbureau met de ambitie om 500 tot 1.000 woningen te realiseren. Deze ambitie zal volgens de eigenaren niet uitgevoerd kunnen worden: de grond is voor 90% niet in handen van de gemeente maar van derden. 

Vivienne van Eijkelenborg, eigenaar Difrax/Timpe perceel: ‘Voor ons is met het goedkeuren van het raadsvoorstel voor de ‘integrale visie’ de maat vol. Na 13 jaar flexibiliteit en meebewegen is het voor ons onmogelijk om wederom uitstel te accepteren. Gezien de staat van de kantoren is langer wachten onmogelijk. Wij gaan of terug naar het plan voor het bouwen van een hotel met congresfaciliteiten of wij gaan het kantoor en de magazijnen van Difrax renoveren. We moeten wel!’. 

Ingmar Dirkse van den Heuvel – Lakenvelder Investment Group: ‘Er ligt een concreet en mooi plan klaar. Wij kunnen volgend jaar starten met de bouw. Echter als de grond niet meer beschikbaar is zal dit plan nooit ten uitvoer worden gebracht’. 

Daarnaast heeft de eigenaar van de Kooy locatie aangegeven geen geduld meer te hebben met de gemeente De Bilt en af te willen zien van verhuizing. De grondpositie op de alternatieve locatie in Amersfoort vervalt eind februari 2023, waardoor Kooy met het bedrijf aan de Rembrandtlaan gevestigd blijft. De hele kop van de Spoorzone (de Timpe, Difrax, van de Pol en Kooy) zal dan niet meer beschikbaar zijn voor woningbouw mocht de gemeenteraad besluiten het huidige participatievoorstel aan te nemen.

De gemeente is om een reactie gevraagd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie

Meest gelezen

advertentie