Afbeelding

De bladzij en de werkelijkheid in Theater het Lichtruim

30 januari 2023 om 10:03 Overig

BILTHOVEN Vertaler August Willemsen was groot liefhebber van de Braziliaanse literatuur. Tijdens zijn reizen door Brazilië doet hij verslag van zijn belevenissen in het fascinerende boek Braziliaanse brieven. In 2022 zet filmmaker Frederieke Jochems hem opnieuw in de schijnwerpers. Ze reist af naar Brazilië, waar hij lang woonde en maakt de documentaire De bladzij en de werkelijkheid over zijn bewogen leven. Bibliotheek Bilthoven van Kunstenhuis Idea vertoont deze indrukwekkende documentaire op 15 februari in Theater Het Lichtruim in samenwerking met SKC Filmhuis De Bilt en de Bilthovense Boekhandel.

Braziliaanse brieven
August Willemsen (1936-2007) werd vooral bekend met zijn vertalingen van het werk van Fernando Pessoa en Carlos Drummond de Andrade. Hij vertaalde veel romans en poëzie voor het eerst in het Nederlands. Eind vorig jaar verscheen Braziliaanse brieven, een bundeling van de brieven die Willemsen tussen 1967 en 1984 vanuit Brazilië aan zijn vriend Paul Roelofsen schreef. In dit egodocument, dat stilistisch tot de top van de Nederlandse letteren behoort, beschrijft Willemsen met een even onderkoelde als scherpe blik het dagelijks leven in Brazilië.

De bladzij en de werkelijkheid
Filmmaker Frederieke Jochems onderzoekt in De bladzij en de werkelijkheid wat August Willemsen naar Brazilië trok – en wat hij er ontvluchtte. Ze bouwt zijn karakter op uit beelden van de Bijlmermeer – waar Willemsen woonde – en Brazilië. Jochems verweeft die beelden met brieffragmenten en magistrale televisieoptredens. Met graphic novel animaties worden de extremen die zijn leven kenmerkten uitgebeeld. De film werd tegelijk met de heruitgave van de bestseller Braziliaanse brieven uitgebracht. Regisseur Frederieke Jochems en editor Jan Ketelaars geven na afloop toelichting. 

August Willemsen: De bladzij en de werkelijkheid
Scenario en regie: Frederieke Jochems.
Productie: Franjo Studio Amsterdam

78 minuten.

Theater Het Lichtruim

Planetenplein 2

Woensdag 15 februari 20:00

Toegang: € 8,-

www.kunstenhuis.nl/agenda/theaterhetlichtruim

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie