Jacqueline Franssens en Esther Bruijns met de kledingbonnen voor (nieuwe) cliënten van Stichting Leergeld.
Jacqueline Franssens en Esther Bruijns met de kledingbonnen voor (nieuwe) cliënten van Stichting Leergeld. Julie Houben

Bonnen Stichting Leergeld

1 februari 2023 om 15:22 Overig Tips van de redactie

‘Iedereen heeft kleding nodig’

DE BILT Ook in onze gemeente kunnen veel gezinnen de eindjes niet meer aan elkaar knopen. Stichting Leergeld is er voor deze gezinnen. Voor wie al cliënt is of zich aanmeldt, is er nu een mooie actie: kleding- en cadeaubonnen voor 200 euro.

Door Julie Houben

Een nieuwe winterjas De afgelopen weken zaten vrijwilligers van Leergeld dagelijks een paar uur onder andere in het gemeentehuis in Bilthoven, om de bonnen aan hun cliënten te geven: een kledingbon van 150 euro en een lokale Biltse cadeaubon van 50 euro. “We kregen allemaal blije mensen aan onze balie” vertelt Jacqueline Franssens die samen met Esther Bruijns de actie coördineert. “Mensen kunnen eindelijk eens ‘gewoon shoppen’ net als ieder ander. Een keer een echte mooie trui kopen, of een nieuwe winterjas voor hun kind, in plaats van een tweedehandsje.”


Voor iedereen met geldzorgen Toch is er ook veel schaamte, merkt Jacqueline: “Een moeder durfde de bonnen niet te komen halen. ‘Stel dat iemand mij hier ziet, dan weten ze meteen dat ik geldproblemen heb’, zei ze. Begrijpelijk maar ook verdrietig. Wij hebben op dit moment ruim 350 gezinnen als cliënt, dat kunnen er veel meer zijn. Los van de schaamte zijn er ook veel mensen die ons niet kennen of denken dat zij geen recht hebben op hulp van Stichting Leergeld. Ik herhaal het nog maar eens: we zijn er voor álle Biltse gezinnen met kinderen tussen de 4 en 18 jaar die geldzorgen hebben. Met onze bijdrage kunnen hun kinderen sporten, naar muziekles of krijgen ze een laptop of fiets als ze naar de brugklas gaan. Onze hulp maakt de geldzorgen net een beetje minder. Dus wie dit leest: ga naar onze website en meld je aan. Dan nemen wij contact met je op, want we moeten uiteraard wel kijken wat jouw situatie precies is. Heb je zelf geen geldzorgen maar ken je een gezin dat misschien wel onze hulp kan gebruiken? Help de ouder om zich bij ons aan te melden, als je weet dat die zelf de drempel niet neemt uit schaamte of onwetendheid. Je kunt ook meegaan naar het kennismakingsgesprek.”


Ook bij snackbars Dat Leergeld 200 euro aan cadeaubonnen mag uitdelen aan haar cliënten, is dankzij een gift van de gemeente, die al haar middelen aangrijpt om onze inwoners te helpen die dat het hardste nodig hebben. “We krijgen vanuit onze cliënten regelmatig de vraag of wij ook geld beschikbaar hebben voor kleding. Dat kan niet structureel helaas. Daarom is deze actie een extra mooi cadeautje. De kledingbonnen kunnen bij acht winkels ingewisseld worden, waaronder C&A en de Hema. Ze zitten allemaal in Winkelcentrum Overvecht. De lokale bonnen zijn bij veel winkeliers inwisselbaar maar niet bij allemaal. Check dit dus even voordat je er iets mee wil betalen. Veel snackbars doen trouwens ook mee.”
Vanaf deze week kunnen de bonnen alleen nog afgehaald worden tijdens de open inloop van Leergeld, elke dinsdag- en donderdagochtend. Adres: Molenkamp 48, De Bilt. De kledingbonnen zijn tot maximaal 31 maart te gebruiken. Info: www.leergelddebilt.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie