300 deelnemers luisteren 1,5 uur lang aandachtig naar Aletta Smits
300 deelnemers luisteren 1,5 uur lang aandachtig naar Aletta Smits NHL

Inzicht in puberbrein bij NHL

7 februari 2023 om 08:43 Overig

BILTHOVEN Waarom maken pubers hun huiswerk niet? Waarom komen ze altijd te laat? Waarom is het voor hen een lastige opgave om voor 12.00 uur uit bed te komen? Aletta Smits heeft in een lezing over het puberbrein op 30 januari aan ouders van leerlingen en docenten van Het Nieuwe Lyceum (HNL) in Bilthoven antwoord gegeven op deze en vele andere vragen. 

Vreemde levensvorm Of ze nu alleen, met zijn tweetjes of 20 zijn, voor volwassenen lijkt het soms alsof pubers een vreemde levensvorm zijn. En dat klopt: “We snappen pubers echt niet meer”, aldus onderzoeker en docent Aletta Smits. Ze legt uit hoe het puberbrein het pubergedrag stuurt. En hoe wij – volwassenen die de puberleeftijd zijn ontgroeid – daarmee om kunnen gaan. Waarom hun eigen dingen nu moeten en jouw dingen straks. Waarom plannen zo lastig voor ze is. En waarom je zo lekker met ze kunt lachen. Aletta Smits nam de deelnemers niet alleen mee in de ontwikkeling van pubers en wat daar allemaal bij komt kijken, maar gaf ook praktische en soms hilarische tips. “Zo herkenbaar de situaties die Aletta omschrijft. Ik ga dingen voortaan anders doen”, aldus een aanwezige ouder.

Thema-avonden Het Nieuwe Lyceum heeft deze bijeenkomst, samen met de Ouderraad, op touw gezet. De belangstelling was overweldigend: bijna 300 ouders en docenten waren aanwezig. Een aantal keer per jaar houdt Het Nieuwe Lyceum een thema-avond waarvoor zowel ouders van HNL, leerlingen en docenten worden uitgenodigd. Door corona is dit de afgelopen jaren niet gelukt. “Maar gelukkig kan het weer”, aldus de rector van HNL. Dit was dan ook de eerste thema-avond na lange tijd. Daar is dankbaar gebruik van gemaakt; niet eerder moesten er voor een thema-avond 300 stoelen klaar staan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie