Jasper Krabbé: ,,Het gaat erom dat je een beeld maakt dat ráákt.”
Jasper Krabbé: ,,Het gaat erom dat je een beeld maakt dat ráákt.”

Krabbé exposeert werk dat je raakt

7 maart 2023 om 15:58 Overig

ZEIST ,,Blijft mijn kunst hier overeind?’’ vroeg Jasper Krabbé zich af, toen hij uitgenodigd werd om te exposeren in Slot Zeist. ,,In een lege, witte galerie komt je werk altijd tot z’n recht, maar is dat ook zo in deze historische omgeving?” Ja, heeft hij ontdekt in de eerste weken van zijn expositie Super Saturation. ,,In de confrontatie met het verleden zie je dat mijn werk nog een andere kracht heeft.” Krabbé heeft genoeg om nog drie zalen te vullen maar de werken die er nu te zien zijn, gemaakt sinds 2019, zijn precies voldoende. ,,Het is een mooie selectie.”

De kunstenaar had goede hoop dat het zou werken, want eerder had hij een pop-upstore in een passage van het Centraal Station in Amsterdam. ,,In een omgeving bomvol visuele prikkels werkte het toch. Mensen maakten contact met mijn werk. Er werd zelfs verrassend snel tot koop overgegaan.”
In Slot Zeist bracht Jasper Krabbé zijn persoonlijke helden naar binnen, die daar de confrontatie aangaan met de helden uit het verleden, de prinsen en prinsessen en edellieden die de geschiedenis van die plek mede maakten.

Helden van Krabbé

,,Nu zie je hier de helden van míj. Ze zijn helden om hun moed of het pad dat zij in hun leven kozen. Een skater, een vriend van mij die onlangs overleden is, of een dakloze man uit Los Angeles. Een black trans woman en een graffitischrijver. Het gaat over de vraag: wie eren wij, en waarom?” Het zijn allemaal heel persoonlijke werken, en dat moet ook, vindt Krabbé: ,,Als het werk mij niet raakt, raakt het ook de toeschouwer niet.”

,,Alles kan voor mij aanleiding zijn voor een werk. Het begint met een gevoel, met het idee: ,Ik móét dit maken’. Bij sommige verhalen of gebeurtenissen vormt zich bij mij spontaan een beeld dat ik op het doek wil zetten. Bijvoorbeeld het verhaal van de Parijse galeriehouder Vollard, die gedood werd door een beeldje achter in de auto waarin hij meereed. De auto moest uitwijken voor een kip en hij kreeg het beeldje in zijn nek.”

De waarheid liegen

Zo’n anekdotisch verhaal gaat bij Krabbé de diepte in: ,,Wat weten wij nou van het lot en wat er voor je klaarligt? Zo’n werk zegt iets over de levensloop van mensen. Het roept grote vragen op. Wat ik schilder is interpretatie. Ik heb als kunstenaar de vrijheid om de waarheid te liegen. Het gaat erom dat je een beeld maakt dat ráákt.”

De naam van de expositie in Slot Zeist, Super Saturation, is terug te terug te voeren op de ‘verzadigde’ kleuren die Jasper Krabbé recent is gaan gebruiken, in tegenstelling tot zijn meer ‘bestorven’ kleurtoepassingen van weleer. Ook wijst Super Saturation op de verzadiging aan beelden die via sociale media, nieuws en internet op ons afkomen. Hieruit distilleert Krabbé zijn schilderijen zorgvuldig. Hij omschrijft het zo: ,,De veelheid, snelheid en gelijktijdigheid waarmee gebeurtenissen nu zichtbaar worden, zijn ongeëvenaard en geven een nieuwe energie en vrijheid.” Krabbé werkt graag op oude doeken en met oude materialen. ,,Bij mij is de vergankelijkheid nooit ver weg.”

Rondleidingen

De tentoonstelling in Slot Zeist is te zien tot en met 10 april. De Zeister kunsthistoricus Mirelle Nunes verzorgt enkele rondleidingen bij de tentoonstelling. In een van de zalen van het Slot wordt ook de voor deze gelegenheid gemaakte korte film Premonition vertoond. De expositie is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. De entreeprijs is 6 euro. Alle informatie is te vinden op slotzeist.nl.

Dit artikel wordt u aangeboden door Slot Zeist.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie