Afbeelding
Aangeleverd

Fwd: Column Edwin Plug BBC 15-3

15 maart 2023 om 12:28 Overig

Column

Afvoerputje Maartensdijk

Afgelopen week heeft de gemeente De Bilt de omgevingsvisie gepresenteerd. In dit lijvige document wordt de visie op de ontwikkeling van de diverse kernen beschreven. Ondanks dat De Bilt zegt dat “Maartensdijk echt niet het afvalputje van de gemeente is” laat het geheel duidelijk anders blijken. Waar vele in het dorp al bang voor waren wordt waar; Het dorp Maartensdijk moet als “afvalputje van de gemeente” alle Biltse problemen oplossen.

Ik ben bij aardig wat overlegavonden en sessies over de omgevingsvisie aanwezig geweest. Wat in mijn beleving hierbij als “toekomstige richting voor Maartensdijk” aan de opstellers van de visie is mee gegeven is het volgende:

Bouwen alleen voor eigen inwoners Eerst bouwen binnen het dorp, pas daarna als het echt niet anders kan kleinschalig buiten de rode contour. Geen windturbines Zonnevelden, eerlijk en gelijkmatig verdelen over heel de gemeente. Bescherm, versterk en koester het groen en de weilanden rondom het dorp Laat Maartensdijk dorps

Wat ik terug lees in de omgevingsvisie is totaal anders dan bovenstaande. Ik lees simpel gezegd dat de weilanden en het groen rondom Maartensdijk opgegeven worden voor woningbouw, zonnevelden, industrieterreinen, openbaar vervoer knooppunten en windmolen locaties. Het kaartje wat er in het document is opgenomen suggereert bijna een verdubbeling van de oppervlakte van het dorp!

Langzamerhand begin ik een patroon te zien in welke kant De Bilt (en wellicht ook wel de provincie Utrecht) op wil met Maartensdijk;

Eerst worden er “voor de bühne” wat woningen gebouwd binnen het dorp Daarna komt er een station en grote P+R bij De Nieuwe Wetering. Vervolgens worden de weilanden van Prinsen West en de weilanden richting de Otto Doornenbalweg volgebouwd met woningen. Deze nieuwe wijken worden via de N234 en het nieuw gerealiseerde station en P+R ontsloten. De weilanden tussen de brandweerkazerne en de afslag van de A27 worden industrieterrein. In de weilanden tussen Maartensdijk en Hollandsche Rading komen grote zonnepanelen velden en de 240 meter grote windturbines zullen dan bij Groenekan komen.

Ik voel de druk voor bovengenoemd scenario aan alle kanten opgebouwd worden en zie de contouren van bovenstaande al in de gepresenteerde omgevingsvisie op papier staan.

Dat dit niet is wat “de Maartensdijker” wil en heeft aangegeven lijkt De Bilt niet te deren. Bij dit soort momenten denk ik echt; “Mogen we alstublieft onze zelfstandigheid als gemeente Maartensdijk terug zodat we zelf weer kunnen beslissen hoe wij ons dorp in de toekomst ingericht willen hebben?” Please!

Edwin Plug is columnist van deze krant

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie