Bewoonster van het eerste uur, Annie van Waal, werd in het zonnetje werd gezet.
Bewoonster van het eerste uur, Annie van Waal, werd in het zonnetje werd gezet. Bewonerscommissie Dijckstate

Dijckstate viert 25-jarig bestaan

22 maart 2023 om 07:36 Overig

MAARTENDIJK Vlakbij de dorpskern van Maartensdijk staat sinds 1998 het woonzorgcentrum Dijckstate. Ooit had dit gebouw een gemeenschapsvoorziening en vormde het inpandige restaurant een centrale ontmoetingsplek voor bewoners en inwoners van Maartensdijk. Daarnaast introduceerde Dijckstate een vooruitstrevend uniek concept waarin wonen en zorg gescheiden waren, maar waar de bewoners altijd een beroep konden doen op de 24 uurszorg. Maar er is de afgelopen 25 jaar veel veranderd.

Door Astrid van Walsem

Door de jaren heen is de gemeenschapsfunctie van Dijckstate uitgekleed. De 24 uurszorg is verdwenen, vanwege bezuinigen in de ouderenzorg opgelegd door de overheid, en het restaurant is vertrokken. Lange tijd stond een gedeelte van het gebouw leeg, maar dit veranderde na de verkoop aan projectontwikkelaar Dutchcare die nieuwe partijen heeft weten aan te trekken om de lege ruimtes op een passende manier te vullen. Tegenwoordig zit er een huisartsenpraktijk, een fysiotherapeut, apotheek, diëtiste en Stichting MENS.

Bewonerscommissie Op dit moment telt Dijckstate 61 appartementen waar de bewoners met veel tevredenheid wonen. Er is een bewonerscommissie waar onder andere Coby Bos (78) lid van is. Coby: “Met de bewonerscommissie zorgen wij met z’n allen voor de gezelligheid. Onderling hebben wij met z’n allen een fijn contact en maken regelmatig een praatje met elkaar. Het is hier echt heerlijk wonen. De appartementen zijn gelijkvloers en mijn man en ik hebben zelfs het geluk dat wij een voortuintje hebben, omdat wij een appartement op de begane grond hebben. Ik woon er nu zelf 2,5 jaar en ik weet dat er veel veranderd is, maar de unieke ligging van Dijckstate maakt dat het hier nog steeds heerlijk wonen is. We zitten midden in het centrum met de bakker en slager op loopafstand. En dankzij alle voorzieningen in de buurt kunnen wij als bewoners zelfstandig blijven wonen. Verder beschikt Dijckstate over een verborgen parel, onze prachtige binnentuin met mooie planten en bomen. Dit is echt een heerlijke plek om te vertoeven en met Kerst versieren wij met de commissie de tuin. Alles ziet er dan echt schitterend uit dat maakt deze tuin echt uniek.”

Stiekem feestje De bewonerscommissie organiseert regelmatig leuke activiteiten onder de bewoners voor de gezelligheid. En dit keer hebben ze ‘stiekem’ een klein feestje georganiseerd voor de bewoonster van het eerste uur, Annie van Waal, die al 25 jaar met veel plezier op Dijckstate woont. Zij heeft alle ontwikkelingen van het woongebouw meegemaakt en heeft mooie verhalen te vertellen. De bewoners beschrijven Annie als een actieve vrouw die vroeger gek was op koersballen, maar tegenwoordig de puntentelling bijhoudt, kaarten en graag handwerkt.

Zonnetje Samen met de bewoners, verhuurder SSW en Stichting MENS werd afgelopen zaterdag Annie van Waal in het zonnetje gezet in de aanwezigheid van haar kinderen en kleinkinderen. Verder werd er natuurlijk aandacht besteed aan het 25-jarige bestaan van Dijckstate door een mooie presentatie waarin het ontstaan van dit woongebouw en haar ontwikkelingen werden toegelicht. Het schijnende zonnetje maakte het feest die dag compleet.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie