Nick Verkroost in een fragment uit de crowdfundingsvideo voor zijn film 'De geboorte van een hysterisch wijf'
Nick Verkroost in een fragment uit de crowdfundingsvideo voor zijn film 'De geboorte van een hysterisch wijf' Eigen collectie

Film over m/v stereotypen

29 maart 2023 om 16:17 Overig Tips van de redactie

‘De man is toch nog vaak de norm’

WESTBROEK Wij Nederlanders voelen ons open minded en vooruitstrevend. Maar stiekem denken we toch nog vaak in stereotypen. Ook als het gaat om mannen en vrouwen. Nick Verkroost maakt rond dit thema zijn afstudeerfilm aan de HKU, met de prikkelende titel: ‘De geboorte van een hysterisch wijf’.

Door Julie Houben

In verzet Hij is een echte Westbroeker, vertelt Nick (23), die binnenkort afstudeert aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. “Ik woon hier nog steeds met veel plezier, maar tegenwoordig leef ik meer op school dan thuis.” Hij is druk met zijn film over de 54-jarige Liesbeth, die na een zoveelste ervaring waarbij ze zich niet serieus genomen voelt als vrouw, besluit om in verzet te komen tegen het systeem waarin de man de norm is.

Uit de kast “Ik heb een fascinatie voor wat wij als normaal beschouwen en hoe we omgaan met mensen die van de norm afwijken. En hoe dat systeem zichzelf in stand houdt door bepaalde stereotypen, waar we -vaak onbedoeld- allemaal naar denken en handelen”, vertelt Nick. “Die interesse ontstond zo’n beetje toen ik zelf als homoseksueel uit de kast kwam. Maar dat verhaal heb ik wel voldoende onderzocht voor mezelf. Het leek me mooi om in mijn film een andere insteek van dit thema te nemen. Dat werd de omgang met vrouwen. Zelf heb ik meer vriendinnen dan vrienden en ik verbaas me erover hoe vaak zij last hebben van hun vrouw-zijn. Zoals de hardnekkige aanname dat ze geen verstand hebben van techniek, seksistisch commentaar op bepaalde kleding. We kennen allemaal wel voorbeelden.”

Humor De film speelt met herkenbare clichés tussen mannen en vrouwen, zoals de scène waarin een garagehouder Liesbeth uitlacht om haar ‘vermeende’ autokennis. “Maar we tonen ook de ruis in communicatie als er wél goede bedoelingen zijn. En herkenbare situaties waarin mannen en vrouwen onder elkaar meedoen met het in standhouden van bepaalde stereotypen en normen.” Het klinkt misschien als een wat zwaar geheel, maar dat is het allerminst, vertelt Nick: “Ik heb bewust gekozen voor een licht absurdistische en humoristische benadering. Dat nodigt ook meer uit tot gesprek. Het moet niet zo zijn dat mannen na afloop denken: ‘O, ik doe dus alles verkeerd’.”

Geen jonge vrouw Een andere bewuste keuze van Nick om de norm te doorbreken met zijn film, is om een ‘vrouw op leeftijd’ als hoofdpersoon te nemen. “Vrouwen op tv en in films zijn bijna altijd jong. Mijn moeder heeft ook meegedacht met sommige scènes, omdat zij zich net wat beter in die doelgroep kan verplaatsen dan ik.”

Hysterische vent Nog even over de titel. Nick: “Die heb ik bewust zo lelijk gekozen. Een boze vrouw is al snel een hysterisch wijf. Ooit gehoord van een ‘hysterische vent’?” Dat bedoelt Nick dus.
Wie nieuwsgierig is geworden naar de film, kijk op: bit.ly/hysterischwijf of volg @hysterischwijf op Instagram. De film is zeer waarschijnlijk in september te zien op het Nederlands Film Festival.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie