Wethouders Pim van de Veerdonk en Anne Marie 't Hart met in het midden Edwin Plug
Wethouders Pim van de Veerdonk en Anne Marie 't Hart met in het midden Edwin Plug astrid van walsem

Samen in gesprek blijven

19 april 2023 om 07:33 Overig Tips van de redactie

De Bilt De columns van Edwin Plug over Maartensdijk hebben veel losgemaakt bij inwoners van De Bilt, maar ook bij de wethouders Pim van de Veerdonk en Anne Marie ‘t Hart. Tijd om samen in gesprek te gaan.

Door Astrid van Walsem

Op 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet in werking. Deze wet bundelt wetgeving en regels voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu en water. De gemeente De Bilt ging daarom alvast voortvarend aan de slag met een participatieproces zoals tijdens de Maand van de Leefomgeving. In april 2021 is aan de hand van verschillende enquêtes en bijeenkomsten met belanghebbenden een eerste beeld ontstaan van de gezamenlijke ambities. De uitkomsten hiervan zijn gebundeld in de participatieverslagen en meegenomen bij de samenstelling van het concept-ontwerp Omgevingsvisie. Tijdens de 3e maand van de leefomgeving afgelopen maart is tijdens verschillende bijeenkomsten de concept-Omgevingsvisie gepresenteerd en met inwoners besproken. 

Plug: “Vele Maartensdijkers, inclusief ikzelf, zagen onze wensen niet goed terug in de Omgevingsvisie. Dit ongenoegen heb ik verwoord in mijn columns. Een groot frustratiepunt is het in één keer bouwen van 200 woningen in het buitengebied, iets wat wij als kern absoluut niet willen.” t Hart: “Ik ben voorstander van je mening geven, maar in de column stonden een aantal punten die niet helemaal klopten en dat heeft veel onrust teweeg gebracht. Die misverstanden zou ik graag willen ophelderen en in de toekomst willen voorkomen.” 

Er bleek dus onduidelijkheid over waar er gebouwd gaat worden in Maartensdijk. Plug geeft aan dat Maartensdijkers niet tegen bouwen zijn, maar graag eerst willen kijken op welke plekken er in het dorp gebouwd kan worden alvorens naar het buitengebied uit te wijken. Groot was Plug’s verbazing toen hij een stuk van begin maart van de U10, een regionaal samenwerkingsverband tussen 16 gemeenten, onder ogen kreeg waarin stond dat de gemeente De Bilt de wens had om 200 woningen buiten de rode contouren te bouwen. Dit regionale document wordt echter elke vier jaar vernieuwd en dat is tijdens deze coalitieperiode nog niet gebeurd. De laatste inzichten waren er dus niet in verwerkt. Uitgangspunt van het college, zo bevestigen de wethouders, is wel degelijk het bouwen binnen de bebouwde kom en alleen als het nodig is daarbuiten. De 200 woningen die er in Maartensdijk bijkomen worden overigens in delen gebouwd, niet allemaal tegelijk.

Van de Veerdonk: “Het participatieproces duurt nu drie jaar en ik kan mij voorstellen dat het voor veel inwoners lang duurt. Tijdens het proces wordt alle inbreng vastgelegd en teruggekoppeld. Inwoners zien nu in de concept-Omgevingsvisie concreet opgeschreven wat er met hun suggesties, en bezwaren gedaan is. Het blijft natuurlijk lastig om alle meningen en wensen mee te nemen in de Omgevingsvisie. Ook de inbreng uit deze ronde leggen we vast in een participatieverslag en verwerken we waar mogelijk in de concept-Omgevingsvisie. Inwoners kunnen reageren op de herziene concept-Omgevingsvisie. Uiteindelijk heeft de raad het laatste woord en neemt een besluit over de visie.”

Plug is tevreden met het gesprek en blij dat misverstanden uit de weg zijn geruimd. “Ik blijf het volgen en ben benieuwd wat met de inbreng gedaan wordt,” geeft hij aan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie