Feedback op de omgevingsvisie

19 april 2023 om 15:35 Overig

De Bilt Op 7 maart 2023 heeft het college van B&W het Voorontwerp-Omgevingsvisie vastgesteld. Tijdens de 3e Maand van de Leefomgeving kregen de inwoners van de gemeente de mogelijkheid om tijdens verschillende bijeenkomsten hierop te reageren.
Nu is het tijd voor de gemeente om alle feedback te verzamelen en ermee aan de slag te gaan.

De informatiebijeenkomsten naar aanleiding van het Voorontwerp-Omgevingsvisie De Bilt 2040 hebben veel losgemaakt. Voor sommige inwoners bleven de plannen vaak te abstract en te weinig concreet, waardoor er misverstanden onderstonden. Door het aangaan van het gesprek met de inwoners van De Bilt heeft het college veel onbegrip kunnen wegnemen zoals het idee dat de plannen opgenomen in het voorontwerp al in beton gegoten waren.   

Wethouder Pim van de Veerdonk: “Het is altijd belangrijk en zinvol dat inwoners hun stem laten horen. Het gevoel dat er weinig tot niks met de feedback gedaan wordt, is onterecht. De gele memo’s die verzameld zijn op de informatiebijeenkomsten en de vragen die rechtstreeks gesteld zijn, worden zeker meegenomen bij het aanpassen van het voorontwerp. Wel is het altijd lastig om aan het verwachtingspatroon van alle inwoners uit de kernen te voldoen.”
Uit de ontvangen feedback bleek onder andere dat het document Omgevingsvisie onhandig geformuleerde zinnen bevatte, die onterecht voor onrust zorgden. Daarnaast is het de eerste keer dat er een zo’n groot participatieproces plaatsvindt in de gemeente waar iedereen in meegenomen wordt. Hierdoor is het een lang proces waardoor sommige inwoners het overzicht kunnen kwijtraken. Toch is het een zorgvuldig proces waarin oog is voor de belangen van alle betrokkenen.
Het onderdeel ‘participeren’ is een nieuwe manier voor burgers om mee te denken met het beleid en gehoord te worden. Burgemeester Potters maakte de mooie vergelijking met het plannen van een gezinsvakantie. Eerst inventariseer je de wensen van alle familieleden en vervolgens ga je de verschillende opties bestuderen alvorens een weloverwogen beslissing te nemen. Bij het participatieproces gaat het eigenlijk op dezelfde manier met als einddoel het formaliseren van de Omgevingsvisie.

Tijdens het participatieproces is alle inbreng in participatieverslagen vastgelegd en teruggekoppeld. In de concept-Omgevingsvisie zien inwoners voor het eerst concreet opgeschreven wat er met hun suggesties, en bezwaren gedaan is. Het blijft lastig om alle meningen en wensen mee te nemen in de Omgevingsvisie. Ook de inbreng uit deze laatste ronde wordt vastgelegd in een participatieverslag en waar mogelijk verwerkt in de concept-Omgevingsvisie. Inwoners kunnen reageren op de herziene concept-Omgevingsvisie. Het college zal in dit document duidelijk maken wat er wel of niet met de inbreng is gedaan en waarom. Uiteindelijk heeft de raad het laatste woord en neemt een besluit over de Omgevingsvisie. Het is de ambitie dat voor het einde van het jaar de Omgevingsvisie De Bilt 20240 definitief wordt vastgesteld.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie