Afbeelding

De Kievit en Duco organiseren week vol inclusieve activiteiten

17 mei 2023 om 09:25 Overig

Inclusief onderwijs; samen leren en samen spelen

MAARTENSDIJK Om meer bewustwording te creëren, stond afgelopen week het samen spelen en leren centraal bij basisschool Wereldkidz Kievit. De leerkrachten en begeleiders hebben gezamenlijk met stichting Duco een week georganiseerd volle leuke activiteiten en lesjes. Elke dag waren er weer nieuwe buitenspeelactiviteiten. Zo waren er onder andere buiten parcourtjes uitgezet, was er een snoezelgrot gemaakt en konden de leerlingen zich uitleven tijdens het touwtrekken. Ook in de klassen waren leuke gezamenlijke lesjes georganiseerd. Zo konden de leerlingen meedoen met interactief voorlezen, muziekles en Sherbornles.

Alweer 2 jaar werken WereldKidz Kievit en Stichting Duco samen en geven zij met elkaar vorm aan inclusief onderwijs. Het is een grote uitdaging om inclusief onderwijs te realiseren voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften, van wie de ondersteuning zich met name bevindt in het zorgcontinuüm. Toch vinden Nienke Kuipers, schoolleider van de Kievit en Diana de Rouwe, oprichtster van stichting Duco, het belangrijk te werken aan een duurzame schoolontwikkeling. Een visie van de school op inclusie, het werken aan een inclusief zorgaanbod en aangepaste onderwijsaanpak, is essentieel.

Kuipers: “Wanneer kinderen mét en zonder handicap samen leren en spelen op dezelfde school, leggen we het fundament voor een inclusieve samenleving. Op school begint bewustwording en contact. Door het wegnemen van drempels in het onderwijs, bevorderen we contact met iedereen. Zo leren kinderen dat mensen met een beperking niet ‘raar’ zijn. Iedereen is anders, iedereen hoort erbij.”

De Rouwe vult aan: “Kinderen van de Duco klas gaan regelmatig naar hun parallelklas (klas met leeftijdgenootjes) om daar te werken. Maar omdat de niveauverschillen erg groot zijn, werken de kinderen vaak naast elkaar en niet zozeer met elkaar, wat natuurlijk begrijpelijk is. Toch zie je dat de kinderen van de Kievit willen helpen met uitleg geven of dingen voordoen. Dat is heel belangrijk voor de kinderen van de Duco klas, ze leren onder andere door te spiegelen.”

Op de Kievit is aandacht voor Talentonderwijs, vanuit het gedachtegoed van Luk DeWulf. Kennis over je eigen talent is belangrijk. Door te doen waar je goed in bent, krijg je niet alleen extra energie, het bezorgt je ook meer veerkracht en zelfvertrouwen. Het gaat hierbij om persoonskenmerken als talent, ben je erg hulpvaardig, heb je snel nieuwe ideeën of vind je het belangrijk om iets heel erg mooi te maken. Voor alle kinderen is het waardevol om te weten welk talent je hebt, dus ook voor de kinderen uit de Duco klas. De kinderen uit de bovenbouw van de Kievit hebben voor de kinderen van de Duco klas een mooi en passend talent uitgezocht. 

Het was een week waarin de leerlingen weer veel van elkaar hebben mogen leren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie