Dafne met één van haar honden.
Dafne met één van haar honden. St. Herstel op Poten

Stichting Trefpunt stopt

22 juni 2023 om 12:00 Overig

Maar alles komt op zijn pootjes terecht

De Bilt Een uit de hand gelopen studieopdracht van Anke Vergeer, leidde tot de oprichting van de Stichting Trefpunt. In samenwerking met café restaurant De Griffel wist Anke een plek te creëren waar iedereen ongeacht achtergrond en moeilijkheden, zich thuis en gezien voelde. De Stichting gaat verdwijnen, maar niet zonder dat het een perfecte bestemming heeft gevonden voor de overgebleven gelden en bezittingen.  

Oprichtster Anke werkte vele jaren met plezier in de hulpverlening, totdat ze last krijgt van donkere wolken in haar hoofd. Ze belandde in de WAO en krabbelde daarna overeind en besloot het roer om te gooien. Ze volgde de studie Theologie & Levensbeschouwing en ging stage lopen in de Rivierenbuurt in Utrecht.
Vanuit haar expertise en eigen ervaring ontstond toen het idee om op vrijwillige basis een ontmoetingsplek te creëren voor mensen in De Bilt. Voor mensen die behoefte hadden aan ondersteuning die ze vaak niet vonden in de bestaande organisaties. Veelal hadden ze daar weinig vertrouwen in of voelden ze zich niet gehoord.

Vervolgens benaderde Anke De Griffel en dit café-restaurant zette de deuren wagenwijd open voor dit mooie initiatief. Vanaf dat moment vonden er twee keer per week ontmoetingsmomenten plaats. Dat leverde mooie en boeiende samenkomsten op van een heel diverse groep, van jong tot oud, van veel te besteden tot weinig of niets. Het belangrijkste doel was het creëren van een vangnet voor mensen die de weg niet konden vinden naar of in de bestaande organisaties van zorg en welzijn.

Na een aantal jaar werd de stichting Trefpunt overgedragen, eerst aan Kwintes en daarna aan MENS. Wel bleef een groep vrijwilligers betrokken bij het vormgeven van het Trefpunt. Er werd een klein fonds in het leven geroepen waar je zonder al te veel rompsomp een beroep op kon doen als je in de (financiële) problemen kwam en nergens anders terecht kon. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een fiets die het opeens heeft begeven, een kapotte wasmachine, of geen geld voor de begrafenis van een dierbare. De laatste jaren werd het echter steeds stiller vanuit de stichting en werd er besloten de stichting op te heffen. Wel moest er nog een mooie bestemming gevonden voor het batig saldo van de bezittingen. Die werd gevonden in “Herstel op Poten”, van eigenaar en oprichter Dafne Rademakers.

Anke: “Wat wij bijzonder vinden aan ‘Herstel op Poten’ is Dafne haar manier van werken. Dafne biedt met haar bedrijf ondersteuning aan mensen die kwetsbaar zijn, bij het herwinnen van een plek in de samenleving. Ze vertelt dat honden en begeleiders samenwerken met mensen die op een of andere manier vast gelopen zijn, en dat de nadruk ligt op ervaren van knelpunten en hoe daar (anders) mee om te gaan, in plaats van het centraal zetten van problemen.
Verder heeft Dafne een groot hart voor mens, dier en de GGZ. Als stichting weten wij daarom zeker dat wij met Herstel op Poten DE juiste bestemming hebben gevonden voor het overgebleven geld van de stichting.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie