De klimboom is razend populair
De klimboom is razend populair Ali van Vemde

Natuurspeelweide Cothen: hier mag je lekker spelen en vies worden

18 augustus 2023 om 13:30 Overig Tips van de redactie

REGIO Zes weken zomervakantie, hoe kom je die door met kinderen? Sommige ouders zien er stiekem best een beetje tegen op. Voor de zomerserie ‘Zomeruitje met kids’ bezochten we daarom een aantal attracties in Midden-Nederland. Sommige gratis, sommige niet. Deze week bezoeken we de Natuurspeelweide in Cothen

door Ali van Vemde

Ze zitten al klaar. De kinderen die gaan vertellen wat er allemaal te doen is bij de Natuurspeelweide in Cothen. Een plek waar kinderen vies mogen worden en zich de hele dag kunnen vermaken. Lisa, Job, Stef, Sverre, Kate, Maud en Feline komen hier regelmatig, sommige wekelijks, andere toch zeker wel iedere maand een keer. Enthousiast vertellen ze dat binnenkort het zomerfeest er weer  is. Op 26 augustus is er tussen 9.30 en 13.00 uur weer van alles te doen, zoals spelletjes, een zomerbingo en lekker eten en drinken. Iedereen is welkom!

Lisa en Job hebben net soep gemaakt van appelsap. Ze zijn nog niet helemaal tevreden over de smaak. „We vinden het leuk om te doen, ook vruchten plukken zoals frambozen. Het is hier altijd super. Ook de schommel is leuk, die gaat heel hoog.” Vrijwilliger Yoni vertelt dat de waterpomp nieuw is en dat wordt natuurlijk meteen gedemonstreerd. Water en zand, leuker kan toch bijna niet. „We zijn ook bezig met het ontwikkelen van een speurtocht, natuurlijk hartstikke leuk voor kinderfeestjes. Want dat kan hier ook, met pannenkoeken en sinds kort hebben we ook een overeenkomst met de snackbar.”

De Natuurspeelweide is iedere dag open van 9.30 tot 17.00 uur en staat voor fun, natuur en veiligheid. De ouders, grootouders of begeleiders houden zelf de kinderen in de gaten. De speelweide ligt op het terrein van De Bossewaard. Hier zijn ook toiletten aanwezig en kan koffie, thee of een sapje worden gedronken of een ijsje worden gegeten. De kinderen zijn al volop aan het spelen. De klimboom is razend populair, maar ook tikkertje spelen op het klimrek. Het natuurspeelbos is super spannend. Het muizenbos is even leeg, want daar vangt poes Maartje de muizen. Ook de grote zandbak valt goed in de smaak. Er is volop ruimte, dus een partijtje voetballen kan. Kinderen die van dieren houden, zullen zich zeker vermaken. Ze mogen hier de geiten voeren en de alpaca eten geven, samen met de boerin. Kate is dol op lammetjes en ook varkentje Spekkie is erg lief. Maar toch zijn de konijntjes het allerleukst. Lisa en Feline zijn het er helemaal mee eens. „De speeltoestellen zijn leuk, maar ook riviertjes maken in het zand.” Maud vindt het muizenbos erg leuk en de geheime plekken en tunnels. „In de tunnel kun je lekker een ijsje eten, daar smelt het niet zo snel.”

Sverre vertelt enthousiast over de leuke activiteiten die hier worden georganiseerd. „Het is hier super leuk met Koningsdag met een kleedjesmarkt, de Pompoenendag met Halloween, het Zomerfeest en Paaseieren zoeken.” Lisa kijkt er al naar uit om haar paard mee te nemen naar het Zomerfeest. Dan volgt even een romantisch momentje want het blijkt dat Job en Kate verkering hebben sinds het kinderfeestje van Job. En weg zijn ze allemaal weer, naar de klimboom, de glijbaan en de waterpomp. Ze genieten!

De Natuurspeelweide is een kleinschalige speelplek waar kinderen heerlijk buiten kunnen spelen middenin de natuur. Een plek waar alles kan; bouwen, spelen en kliederen en de dieren knuffelen. Het is zeer ruim opgezet, zodat kinderen lekker zelf kunnen spelen en samen met andere kinderen. Het is vooral geschikt voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Wat het extra fijn maakt is dat het helemaal gratis is. Het idee is ontstaan vanuit de Cothense samenleving, zodat diverse doelgroepen elkaar op een laagdrempelige manier kunnen ontmoeten. Abrona heeft een groot stuk grond beschikbaar gesteld. Een groep vrijwilligers is vol enthousiasme aan de slag gegaan om dit te realiseren. Zij zorgen ook voor het onderhoud en reparaties. Vrijwilliger Robert heeft recent een verharding aangelegd zodat het terrein ook voor rolstoelgebruikers goed toegankelijk is.

Kom je ook spelen? De Natuurspeelweide is te vinden aan de Ossenwaard 9 in Cothen in de gemeente Wijk bij Duurstede. Kijk ook eens op natuurspeelweidecothen.nl en vergeet niet om schone kleding mee te nemen. Want vies worden mag!

Wij vinden de Natuurspeelweide super!
De schommel is tof!
De waterpomp is nieuw
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie