Barbara Oosterwaal wordt toegesproken door Linda de Kruijff bij haar afscheid als coördinator taalcoaches bij SVDB
Barbara Oosterwaal wordt toegesproken door Linda de Kruijff bij haar afscheid als coördinator taalcoaches bij SVDB Bob van der Wilt

Barbara gaf taallessen impuls

30 augustus 2023 om 10:00 Overig

‘Communiceren begint bij de juiste uitspraak’

BILTHOVEN Ze begon in 2010 zelf als taalcoach voor nieuwe inwoners en werd in 2014 taalcoördinator. In die functie bleek Barbara Oosterwaal een lot uit de loterij. Ze ontwierp een complete lesmethode én een mediatheek waar vele nieuwe Nederlanders en hun taalcoaches dankbaar gebruik van maken. Met een toepasselijk ‘Taartcoachcafé’ nam zij afscheid van Steunpunt Vluchtelingen De Bilt.

Door Julie Houben

Op Pad Het werk op zichzelf is ze zeker nog niet zat, vertelt Barbara (66) via Zoom vanuit haar studeerkamer in Brabant, waar ze sinds twee jaar weer woont. ‘Maar de A2 was ik wel helemaal beu en ik wil nog graag wat mooie jaren met mijn zieke man doorbrengen. Bovendien kan ik dan ook mijn verbeterde taalmethode, Op Pad, afmaken. Daar vond ik in mijn volle leven met twee banen (ze is ook hypnotherapeut) geen tijd voor.’

Man of maan De drukte begon voor Barbara in 2015, toen de grote stroom vluchtelingen uit Syrië en Eritrea op gang kwam. ‘Die mensen moesten allemaal naar een taalschool, maar het duurde soms maanden voor er plek was. Een taalcoach kon hen dan alvast op weg helpen met de taal, was het idee. Maar hóe dan? Er waren wel wat boekjes om Nederlands te leren, maar die waren veel te moeilijk.’ En dus gaat Barbara aan de slag. Ze ontwikkelt een complete lesmethode, Pen! Om beginners de Nederlandse taal te leren. Daarbij ligt de focus op de uitspraak van klinkers en lastige medeklinkers, die ze klank voor klank aanbiedt. Met veel visueel oefenmateriaal. Barbara: ‘Gangbare lesmethoden storten in één keer een hele bak klanken over cursisten uit. Die raken totaal in de war. Een ‘man’ is geen ‘maan’. En van de uu, ui en p hebben Arabisch sprekenden al helemaal nooit gehoord. Communiceren begint bij de juiste uitspraak. Als je bij de apotheek om ‘billen’ vraagt, snappen ze echt niet dat jij de ‘p’ bedoelt.’ Behalve een lesmethode laat Barbara ook een indrukwekkende mediatheek na, vol met oefenmateriaal op verschillende taalniveaus. Hiervan maken taalcoaches en hun cliënten door heel Nederland en Vlaanderen dankbaar gebruik.

Eye openers Barbara gaf ook trainingen aan taalcoaches. Dat deed ze met veel plezier. ‘Ik liet ze altijd een beetje stoeien met Arabische woordjes en met een oefening waarbij ze in het Frans aan de bak moesten. Dat werkt sterk als eye opener hoe stuurloos het voelt als je een taal niet of nauwelijks beheerst.’ Cultuurverschillen kwamen ook altijd aan bod. ‘Voor veel van onze cliënten is tijd relatief, net als op tijd komen. Als taalcoach moet je dit snappen maar vervolgens je cliënt ook uitleggen hoe het bij ons werkt.’ Andere tip van Barbara: sluit aan bij wat je cliënt wil leren. Dat helpt enorm bij de motivatie.

Wil je ook taalcoach worden? Meld je dan aan via https://steunpuntvluchtelingendebilt.nl/vacatures/. De nieuwe taalcoördinator Omar Salim zal contact met je opnemen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie