Uitreiking van Medaille van Verdienste aan twee organisatoren, Hanneke Erasmus en Saskia Fonteijne van de Chocolademelkloop
Uitreiking van Medaille van Verdienste aan twee organisatoren, Hanneke Erasmus en Saskia Fonteijne van de Chocolademelkloop Christiaan Erasmus

Chocolademelkloop ‘beloond’

4 september 2023 om 16:10 Overig Tips van de redactie

BILTHOVEN Zon of regen de Chocolademelkloop ging altijd door. Het leukste en gezelligste loopfestijn in de regio voor jong en oud. Wie herinnert zich niet de Pieten die bij iedereen een glimlach op het gezicht toverden, de speaker die met zijn vrolijke stem over het terrein galmde, of de geroosterde worstenbroodjes boven het kampvuur en natuurlijk de lekkerste warme chocolademelk. Na 20 jaar stopten de initiatiefneemsters ermee en droegen zij het stokje over. Tijd om Saskia Fonteijne en Hanneke Erasmus in het zonnetje te zetten.

Door Astrid van Walsem

Nietsvermoedend liepen Saskia Fonteijne en Hanneke Erasmus rond op hun jaarlijkse straatfeest in de Prins Hendriklaan. Verrast was Saskia toen zij opeens burgemeester Potters voorbij zag lopen. Saskia: “Ik dacht het jaarlijkse straatfeest bestaat misschien 10 jaar en daarom is hij er.” Groot was haar verbazing toen zij samen met Hanneke door de burgemeester naar voren werd geroepen om de Medailles van Verdienste in Zilver in ontvangst te nemen voor het 20 jaar organiseren van de Chocolademelkloop.  

Het begon allemaal op een hele koude winterdag in 2002. Het was de dag waarop een beginnersclinic van De Loopschool door Saskia Fonteijne werd afgesloten. Om de kou uit de vingers te verdrijven en de clinic aangenaam af te sluiten, had Saskia een thermosfles met warme chocolademelk meegenomen. Dit viel letterlijk zo in de smaak, dat het jaar daarop familie en vrienden ook mee wilden doen aan zo’n winterloop. En zo werd het idee van de Chocolademelkloop geboren.

Het sportieve evenement vindt traditiegetrouw altijd plaats op de laatste zondag in november rond Sinterklaastijd. In het begin liepen er 70 deelnemers mee, maar dit aantal groeide uit tot 1500 deelnemers. Hele families liepen jarenlang mee en er kwamen zelfs mensen uit Leeuwarden, België en Rotterdam. Er waren speciale afstanden voor de jongste kinderen van 1 en 2 km en een 5 en 10 km loop voor de grotere kinderen en volwassenen. Het meedoen was altijd belangrijker dan winnen. Daarnaast kenmerkte het evenement zich door de unieke sfeer die er hele dag hing waarbij iedereen zich thuis voelde.

Saskia: “De afgelopen 20 jaar hebben Hanneke en ik het zeker niet alleen gedaan. We deden het samen met een fantastisch team en heel veel vrijwilligers. Veel van de vrijwilligers komen uit de Prins Hendriklaan en daarom vind ik het extra leuk dat de uitreiking van de Medailles van Verdienste in Zilver tijdens ons jaarlijkse straatfeest plaatsvond. Het zijn twee medailles die voor iedereen bedoeld zijn die al jaren lang zich met liefde en zaligheid hebben ingezet voor het succes van de Chocolademelkloop. Vergis je niet, want er komt een heleboel werk bij kijken om deze loop te organiseren.”

Het doel van de Chocolademelkloop is om lekker samen in de natuur te bewegen en te genieten van de omgeving. Dit zorgt voor verbinding met vrienden, familie, gezin, maar ook met de lokale gemeenschap en de directe leefomgeving.

Inmiddels hebben Saskia en Hanneke met hun team het stokje overgedragen aan een nieuw team dat vanaf november 2024 de Chocolademelkloop weer gaat organiseren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie