Nicole van Overbeel op het dak van het RIVM
Nicole van Overbeel op het dak van het RIVM Merlyn van Dobben

Terugblik op 10 jaar BENG!

15 november 2023 om 11:45 Overig

‘De traagheid drukt op mijn frustratieknopje’


DE BILT BENG! viert feest, want de Biltse energiecoöperatie bestaat tien jaar. Op het aanstaande jubileum wordt er terug- maar vooral vooruitgeblikt, met paneldiscussies, een ‘proeverij’ van allerlei lokale initiatieven en de presentatie van een splinternieuwe visie. Het streven is een volledige energieneutrale gemeente in 2040. Hoe dat eruit ziet? Voorzitter Nicole van Overbeek heeft daar duidelijke ideeën over.

Door Merlyn van Dobben

Ik spreek haar bij het RIVM, dat op advies van BENG! het dak heeft belegd met 3000 zonnepanelen. Alle huizen moeten in 2040 verduurzaamd zijn, in elk geval naar energielabel B. Van Overbeek: ‘Voor oude huizen is dat nog een hele puzzel, maar ik hoop dat we in de toekomst samen met de gemeente themabijeenkomsten kunnen organiseren waarbij we de knowhow van bewoners kunnen benutten; wisdom of the crowd. Samen puzzelen hoe we het gaan aanpakken, want eigenlijk is de energietransitie een sociale transitie. Dat is waar onze nieuwe visie over gaat. We moeten het met z’n allen doen. Daarom zal BENG! naast technische coaches ook sociale ambassadeurs gaan inzetten. ‘Ook wordt er flink ingezet op geothermie: ‘We zijn in gesprek om te kijken waar we een paar proefboringen kunnen doen, maar dat blijft lastig. Bewoners staan daar niet om te springen. Maar als het mogelijk is - als we goede aardlagen kunnen vinden om warmte uit te winnen, dan helpt dat enorm met de transitie, dus daar zijn we naarstig naar op zoek. 

De technologie staat ondertussen niet stil. BENG! heeft een speciale projectgroep die alles scherp in de gaten houdt. Van Overbeek: ‘We hebben de laatste tien jaar bijvoorbeeld grote stappen gezien bij warmtepompen. De pompen van nu maken veel minder lawaai en er worden minder giftige stoffen bij gebruikt. Zonnepanelen zijn ook veel efficiënter geworden.’ Ze ziet veel meer panelen dan tien jaar geleden, maar het is niet zo dat mensen hun oude panelen snel voor nieuwe, efficiëntere modellen vervangen. Zouden ze dat eigenlijk wel moeten doen? Van Overbeek: ‘Ik vind het moeilijk om daar een algemeen advies over te geven. Qua energieopbrengst waarschijnlijk wel. Op basis van duurzaamheid is het misschien niet zo verstandig. De panelen van nu zijn makkelijk recyclebaar, maar dat was niet zo. 

Energiearmoede kun je het beste bestrijden door alle sociale huurwoningen vol te leggen met zonnepanelen, maar de SSW wil er niet in investeren. Ze fuseren per 1 januari 2024 met Woongoed Zeist en willen eerst samen een nieuw beleid formuleren. Tot die tijd doen ze niks. Dat vind ik heel teleurstellend en het drukt op mijn Frustratieknopje.’ Ondertussen blijft BENG! op zoek naar vrijwilligers die huurders kunnen adviseren bij kleine isolerende maatregelen. Van Overbeek: ‘Het zou te gek zijn als ook Oekraïense vrijwilligers zich melden.’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie