Gezellig onderonsje met Anneke Iseger bij Bubbles & More
Gezellig onderonsje met Anneke Iseger bij Bubbles & More Cindy Jahreis

Miss BBC schrijft nog steeds

23 november 2023 om 11:45 Overig

BILTHOVEN Haar eerste artikelen rolden uit een soort typemachine en jarenlang werden de fotorolletjes door een koerier bij haar opgehaald. Duidelijk gelabeld welke foto bij welk artikel hoorde. Toch ging dat weleens mis, maar dat was juist de charme van die tijd. In de dertig jaar die Anneke Iseger voor de Biltsche Courant schreef, heeft ze veel zien veranderen. Hoe is het nu met haar?

Door Cindy Jahreis 

Ze begon met schrijven voor de Biltse Post, die later werd omgedoopt tot de Biltse en Bilthovense Courant, wat haar snel de bijnaam Miss BBC opleverde. Voor de Biltsche Courant  had ze zo’n 3 á 4 interviews op een dag met daarnaast een paar rubrieken, waaronder Biltse Herinneringen en Bilts Mozaïek, over mensen met niet alledaagse hobby’s. Maar wereldfaam kreeg ze met haar rubriek Vergeten Liedjes. “Je kent dat wel. Je herinnert je een liedje van vroeger, maar weet alleen nog maar een paar regels. Daar reageerde dan iemand op met de volledige tekst, maar kwam er een ander vergeten liedje naar voren.” Reacties kwamen van ver buiten de regio, zelfs van over de zee, Zuid Afrika, Canada en zelfs Australië. 

‘Ik houd van mensen met hun verhalen en van kunst en cultuur. Daar schreef ik het liefst over’, mijmert Anneke. In 2017 stopte ze met haar freelancewerk voor deze krant. Maar schrijven doet ze nog steeds en zal ze altijd blijven doen. Zo schrijft ze toneelstukken en speelde ze bij de de toneelvereniging Steeds Beter. Haar laatste optreden was op 12 november in het stuk ‘Zonde van de Zusters’. ‘We repeteerden een avond in de week, soms vaker. En dat al bijna dertig jaar lang. Dan is het ook wel mooi geweest.’ 

Theater Franje 

Het betekende geen afscheid van de bühne. Samen met Frits Blankensteijn vormt zij het theaterduo Theater Franje. Een naam die ter plekke werd bedacht. “De organisator van ons eerste optreden vroeg hoe hij ons moest aankondigen, want een naam hadden we niet. We hebben onze voornamen samengevoegd en toen was ‘Franje’ geboren. Wij brengen korte toneelvoorstellingen voor ouderen voor bijvoorbeeld verzorgingshuizen en de Zonnebloem. Hiervoor schrijf ik ook teksten op bekende liedjes die met veel vreugde worden ontvangen. Maar we willen ook voor kleuters gaan schrijven. Erg leuk om te doen”. 

Twee jaar geleden kwam haar debuutroman Eén recht en één averecht’ uit. Een oude dame die actrice is geweest ontmoet een jonge vrouw die actrice wil worden. Verder speelt ze met de band Promotion pittige rock ‘n roll en ritmische blues hits uit de jaren ‘50 - ‘80. Ze is betrokken bij de organisatie van ‘Gluren bij de Buren’, geeft rondleidingen in de beeldentuin van Jits Bakker en is vrijwilliger bij de molen Geesina. 

Op 29 november, 1 en 3 december is ze Oma Piet. Kasteel Groeneveld in Baarn is in die periode omgetoverd tot het magische Sinterland. Kinderen kunnen onder andere meedoen aan een speurtocht, die begint bij Opa en Oma Piet aan de keukentafel. (www.sinterland.nl)

Dan gaat ze nog driemaal in de week naar de sportschool en tweemaal naar zumba. “Ja”, zegt ze lachend, “er is nog leven na de Biltsche Courant”. Een geruststellende gedachte.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie