Afbeelding
Foto door Yury Kim via Pexels

Er is volop werk, mits je de juiste opleiding kiest

26 januari 2024 om 12:19 Partnercontent

Voor jongeren die nu op de middelbare school zitten zijn er straks volop kansen op een leuke baan. Mits je de juiste vervolgopleiding kiest. Vooral in de techniek is er volop baangarantie voor hen die hun beroepsopleiding met succes hebben afgerond. Vaak kunnen ze terecht op hun stageadres voor een vaste baan. Bedrijven zitten te springen om installateurs, monteurs en andere vaklieden. Het is dus zaak om bij het kiezen van je vervolgopleiding goed na te denken over de richting die je op wilt. Want er zijn ook wel degelijk studierichtingen die een minder rooskleurig toekomstbeeld hebben.

Werken met je handen

Als je kiest voor een baan waar je moet werken met je handen dan is de kans dat je na je opleiding snel een baan vindt bijna 100%. En er zijn tal van vakrichtingen waar je uit kunt kiezen. De zorg, de techniek, de horeca, werken in een winkel of voor de klas staan. Nadat je een opleiding hebt gevolgd kun je je kennis verder vergroten, bijvoorbeeld met een heftruck cursus bij jou in de buurt. Als je gecertificeerd bent om een heftruck te besturen dan ben je voor een werkgever zeker interessant. Heftrucks worden op tal van plaatsen ingezet, zowel in grote loodsen als op bouwterreinen of bij het uitvoeren van renovatiewerkzaamheden. Datzelfde geldt voor hoogwerkers, die worden gebruikt bij het reinigen van gevels en ramen maar ook bij bouw- en renovatiewerk en onderhoud op hoogte. Het voordeel van het in bezit hebben van een certificaat is dat je gemakkelijk kunt overstappen naar een andere werkgever als je denkt het daar beter naar je zin te hebben.

Kies een goede opleiding als je gaat studeren

Na de middelbare school moet je weten wat je met je toekomst wilt. Het is net zo dat je daar vervolgens nooit meer op terug kunt komen. Er zijn genoeg mensen die rond hun 30e alsnog het roer omgooien en iets heel anders gaan doen. Maar het is wel zaak om een opleiding te kiezen die je perspectief geeft op een baan. Een opleiding die alleen maar leuk of interessant is, daar kun je straks geen brood mee verdienen. Natuurlijk kun je bestuurskunde gaan studeren, maar als er nu en straks geen banen zijn in die richting dan is het misschien toch beter om voor wat anders te kiezen. Wat opvalt is dat steeds meer havo- en vwo-leerlingen kiezen voor een mbo-opleiding omdat ze het werk leuker vinden. En als jij helemaal gelukkig wordt met je hoogwerker certificaat halen en in die richting een baan zoeken dan moet je dat gewoon doen. Alles beter dan een studie gaan volgen waarmee je straks bij een bank kunt gaan werken in een goedbetaalde functie maar tegen de tijd dat jij je diploma hebt zijn alle banken net aan het reorganiseren en aan het snijden in het personeelsbestand.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie