Afbeelding
Foto door Daniele La Rosa Messina via Pexels

Zonnepanelen zijn nog altijd een goede investering

30 januari 2024 om 15:29 Partnercontent

Sinds energiemaatschappijen het mes hebben gezet in de teruglevering van energie door eigenaren van zonnepanelen, zijn veel mensen aan het twijfelen of ze er nog wel aan moeten beginnen. Zijn zonnepanelen nog wel rendabel als je moet gaan bijbetalen om het teveel aan stroom kwijt te kunnen? Het is toch een beetje onzin om dan de wasmachine of de droger maar halfvol te laten draaien om de stroom op te krijgen op een zonnige dag? Dat laatste is natuurlijk zeker waar. Bovendien slijt je apparaat hierdoor ook sneller. Maar het is zeker niet zo dat je nu ‘niets’ meer verdient als je besluit om te kiezen voor zonne-energie. Want het is nog altijd een keuze met veel voordelen.

Schone energie

Zonne-energie is schone energie. Als je je stroom laat opwekken door de zon dan bewijs je Moeder Aarde dar een enorme dienst mee. Want er komt geen CO2 aan te pas die de ozonlaag beschadigt. Uit oogpunt van duurzaamheid is het dus zeker een goed besluit om te kiezen voor zonnepanelen op je dak. En daar komt bij dat je er nog altijd aan verdient. Want ook al krijg je misschien geen vergoeding meer voor de teruggeleverde stroom, toch profiteer je nog heel wat jaren van gratis energie. Volgens berekeningen van deskundigen verdien je de investering in ongeveer 7 jaar terug. Dat betekent dat je profiteert tijdens de resterende levensduur en dat is toch al snel zo’n 18 tot 20 jaar.

Leasen van zonnepanelen

Steeds vaker kun je zonnepanelen ook leasen. Dit is een optie voor mensen die de investering voor zonnepanelen niet kunnen opbrengen. Ook als je voor lease kiest komt er een moment dat je profiteert van je zonnepanelen want na een aantal jaren heb je ze volledig afbetaald. De prijs voor zonnepanelen is overigens flink gedaald. Dit komt omdat de markt door het verminderde financiële voordeel nogal is ingestort. Er is dus eigenlijk geen reden meer om te wachten met zonnepanelen leggen in Utrecht. Doordat er nu minder animo is, is de wachttijd bij installatiebedrijven ook een stuk korter. Duurde het voorheen soms wel een half jaar of langer voordat je aan de beurt was, nu kan het zomaar zijn dat de monteurs al binnen 1 of 2 weken bij je op de stoep staan.

Subsidie en geen btw

Als je als particulier zonnepanelen aanschaft dan betaal je geen btw. Voorheen kon je de btw achteraf terugkrijgen, maar nu hoef je deze niet meer voor te schieten. Daar komt bij dat je via je gemeente of provincie in aanmerking komt voor extra subsidie. Die geldt overigens niet alleen voor zonnepanelen maar ook voor andere maatregelen om je woning te verduurzamen. Denk aan spouwmuurisolatie, het plaatsen van dubbel glas in je kozijnen of het laten isoleren van het dak of de vloer van je woning. Als kers op de taart wordt hiermee ook het energielabel van de woning hoger. Dit is een voordeel als je je huis wit verkopen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie