Afbeelding
Photo by Nino Maghradze on Unsplash

Grote onzekerheid over nieuwe omikron variant leidt tot tweede harde lockdown

30 december 2021 om 07:00 Partnercontent

Een hoge vaccinatiegraad zou ertoe moeten leiden dat nieuwe, zware coronamaatregelen niet meer noodzakelijk zouden zijn. Het tegendeel bleek afgelopen weken waar te zijn. De vaccinaties die tot dusver werden toegediend beschermen burgers onvoldoende tegen een nieuwe mutatie van het coronavirus: de omikron variant. Voor de Nederlandse regering reden om voor de tweede keer een harde lockdown af te kondigen. Restaurants, cafés en bijvoorbeeld sportscholen moeten hun deuren gesloten houden in de komende weken. De harde lockdown loopt in ieder geval tot half januari. Al is sterk de vraag of bijvoorbeeld mondkapjes kopen, anderhalve meter afstand tot elkaar houden en de woning ventileren daarna niet meer noodzakelijk zijn. 

Moedeloosheid slaat toe onder de bevolking

Het feit dat het vaccinatiebeleid van eerder in 2021 onvoldoende heeft geholpen om een nieuwe lockdown te kunnen voorkomen zorgt voor moedeloosheid onder de bevolking. Ook met de boosterprikken valt niet met zekerheid te zeggen dat dit de laatste harde lockdown is. Mogelijk wordt er volgend jaar een nieuwe mutatie ontdekt, die het aantal besmettingen en daarmee de druk op de zorg opnieuw fors doet laten toenemen. Pfizer gaf eerder al aan te verwachten dat we tot zeker 2024 te maken hebben met een pandemie. Mogelijk verandert de pandemie in 2024 in een endemie. Dat wil zeggen dat het coronavirus niet meer verdwijnt, maar dat we deze wel onder controle hebben. Iets waar momenteel duidelijk nog geen sprake van is. Dat geldt overigens niet alleen voor Nederland, maar voor de hele wereld. 

Ook andere landen kondigen strengere maatregelen aan 

Net als Nederland hebben ook diverse andere Europese landen de maatregelen aangescherpt om het virus in bedwang te kunnen houden de komende weken. Opvallend is dat deze maatregelen sterk verschillen per land. Zo hebben Duitsland en België nog geen nieuwe lockdown afgekondigd. Het leidt tot een situatie, waarin veel Nederlanders naar onze buurlanden trekken om bijvoorbeeld te kunnen shoppen of een kerstmarkt te kunnen bezoeken. Beide buurlanden vragen Nederlanders hiermee te stoppen, daar het invloed kan hebben op het aantal besmettingen in Duitsland en België. 

Reizen naar andere landen is nog mogelijk

Op dit punt verschilt de huidige lockdown van de lockdown een jaar geleden. Toen werd ten zeerste afgeraden om naar het buitenland af te reizen. Per vliegtuig was het zelfs enkele weken helemaal niet mogelijk. Dit jaar mag er nog wel gereisd worden, al is de kans groot dat de regels voor vakantiegangers zullen wijzigen. Zo is het niet langer voldoende om slechts een vaccinatiebewijs te tonen bij terugkomst in Nederland. Men moet ook een negatief testresultaat kunnen laten zien. 

Restaurants zetten in op afhalen en bezorgen

Voor onder meer restaurants is december normaliter de belangrijkste maand van het jaar. De meeste restaurants zetten in op het afhalen en bezorgen van bestellingen, om zo enigszins te kunnen profiteren van de vraag naar een lekkere maaltijd bij de feestdagen. Niet ieder huishouden heeft de tijd en zin om zelf te koken, het bestellen van een maaltijd is een goed alternatief. Er zijn veel restaurants die een speciaal menu bieden voor Kerst.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie