Afbeelding
Foto: Unsplash

Het belang van het vervangen van je distributieriem

16 september 2022 om 13:11 Partnercontent

Wanneer was de laatste keer dat je je distributieriem hebt vervangen? Als je het niet kan herinneren, is het zeker tijd voor een vervanging. Het vervangen van je distributieriem op de aanbevolen intervallen is essentieel voor de gezondheid van de motor en kan duurdere reparaties in de toekomst helpen voorkomen.

In dit artikel gaan we dieper in op het belang van het vervangen van je distributieriem en gaan we na wanneer en waarom je dit moet doen.

Wat is een distributieriem?

Een distributieriem is een belangrijk onderdeel van je auto. De distributieriem zorgt ervoor dat je motor op de juiste tijd wordt gestart. De distributieriem van je auto is een essentieel onderdeel van de motor. Hij speelt een cruciale rol in de timing en de prestaties van je auto. Wanneer de distributieriem versleten is, kan dat tot problemen leiden.

Waarom moet hij vervangen worden?

De distributieriem is verantwoordelijk voor het synchroniseren van de rotatie van de nokkenas en de krukas. Als hij niet goed werkt, kan dat grote schade aan je auto veroorzaken. Stel je voor dat de motor probeert te draaien met een kapotte distributieriem - niet goed!

Daarom is het zo belangrijk om je distributieriem op tijd te vervangen. Als je dat niet doet, kan je met een hoge reparatie rekening komen te zitten. Het goede nieuws is dat de meeste autofabrikanten adviseren om de distributieriem elke 60.000 kilometer te vervangen. Het is dus niet iets waar je je al te vaak zorgen over hoeft te maken, maar het is nog steeds belangrijk om in gedachten te houden.

Wanneer moet je hem vervangen?

Dus, wanneer moet je de distributieriem vervangen? De meeste autofabrikanten stellen een vervangingsschema voor van elke 60.000 tot 105.000 kilometer. Maar dat is slechts een richtlijn- je moet altijd de handleiding van je auto raadplegen om het exacte vervangingsinterval voor je auto te weten te komen.

Een ding om in gedachten te houden is dat als je rijdt in een zeer warm klimaat, of als je veel stop-and-go rijdt, je misschien je distributieriem eerder moet vervangen. Hetzelfde geldt voor als je auto wordt gebruikt voor het slepen of andere zware taken.

Wat zijn de gevolgen als je de distributieriem niet vervangt?

Distributieriemen (of distributiekettingen) zijn een essentieel onderdeel van de motor van jouw auto, en als ze niet worden vervangen wanneer dat wel zou moeten, kan dat tot ernstige problemen leiden.

Om te beginnen, als je distributieriem breekt, kan dit ertoe leiden dat de motor niet meer loopt. Niet goed. Maar dat is niet het enige wat er kan gebeuren. Als de riem breekt of losraakt, kan dit ook ernstige schade aan de motor veroorzaken.

Hoe vervang je de riem?

Hier is hoe je het doet: eerst moet je de motorkap te verwijderen. Vervolgens moet je de distributieriem vinden. Deze bevindt zich meestal in de buurt van de krukas en de nokkenas. Als je hem gevonden hebt, kun je beginnen met het losdraaien van de bouten die hem op zijn plaats houden. Wees voorzichtig om de riem niet te beschadigen op enigerlei wijze als je het verwijderen van het.

Als de riem eenmaal los is, kun je hem vervangen door een nieuwe. Zorg ervoor dat je dezelfde stappen in omgekeerde volgorde uitvoert als je klaar bent!

Ondanks dat je het zelf kan vervangen, raden we toch aan om het door een garage te laten doen. Zo hebben garages die aangesloten zijn bij Mijngarage.nl jarenlange ervaring met het vervangen van de distributieriem. Hierdoor weet je zeker dat het goed gaat. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie