Afbeelding
Foto door Abdulmomen Bsruki via Pexels

Aandachtspunten bij het kopen van een fiets

27 november 2022 om 00:00 Partnercontent

Ben jij voornemens om een nieuwe of andere fiets te gaan kopen, dan is de kans vrij groot dat je online alvast wat voorwerk hebt gedaan. Het is natuurlijk ook niet een aankoop die je regelmatig doet. Daarbij komt ook dat de aanschaf van een goede fiets flink in de papieren kan lopen. Om je een handje te helpen, hebben we een aantal handige tips voor je, die je kunnen helpen bij het vinden van een geschikte nieuwe fiets.

Welk soort fiets kies je?

De eerste stap is natuurlijk het bepalen van het type fiets wat je wilt aanschaffen. Zo kun je kiezen voor een elektrische fiets, maar ook een speed pedelec of een normale fiets behoren tot de mogelijkheden. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om alvast na te denken over het gebruik van de fiets. Op het moment dat je dagelijks enkele tientallen kilometers moet overbruggen om bijvoorbeeld naar je werk te komen, is het handig om te kiezen voor een goede elektrische fiets met een comfortabel fietszadel heren, zodat je gedurende de fietstocht geen last krijgt van ongemakken. Ook is het belangrijk om alvast na te denken over bijvoorbeeld de actieradius. Je zit er niet op te wachten om met nog maar 5 kilometer aan accu op je werk te arriveren. Mocht het dan een keer tegen zitten, dan is de kans vrij groot dat je met een lege accu komt te staan.

Met of zonder versnellingen

Waar je met een auto kunt kiezen uit een handgeschakelde variant of een automaat, kun je dit met een fiets natuurlijk ook. De versnellingen op een fiets zijn ervoor bedoeld om te kunnen bepalen of je licht of zwaar je fiets. Lijkt natuurlijk ontzettend handig, maar heb je deze versnelling nu wel echt nodig? Vooral wanneer je voornamelijk over vlakke stukken rijdt, kun je in principe prima zonder. Het voordeel van een fiets zonder versnellingen, is dat dit natuurlijk ook flink scheelt in de aanschafprijs. Het is dus helemaal niet zo heel gek idee om hier serieus over na te denken.

Voor welke remmen kies je?

Wanneer je met een flinke snelheid aan komt fietsen, is het wel prettig dat je ook snel en tijdig kunt remmen. Ondanks dat de beste fietsverzekering de meeste schade wel dekt, is het natuurlijk alles behalve prettig. Goede remmen zijn daarom essentieel om te voorkomen dat je een ongeluk veroorzaakt of er bij één betrokken raakt. Zo kun je kiezen uit een terugtraprem, alhoewel dit alleen bij de wat goedkopere fietsen het geval is. Door achteruit te trappen, remt de fiets af. Een andere optie is een handrem. Deze rem wordt doorgaans op de meeste fietsen vandaag de dag toegepast. Je knijpt in de remmen aan je stuur en activeert op deze manier de remblokjes die je wielen doen laten afremmen. Werkt vrij eenvoudig, maar is ontzettend effectief.

De juiste maat

Fietsen zijn er in verschillende maten. Los van het feit dat je zowel het zadel als het stuur in hoogte kunt verstellen, is het wel prettig om direct te kiezen voor een maat waarmee je ook de komende tijd vooruit kunt. Nu zal dit bij volwassenen wat minder relevant zijn, dan bij kinderen. De juiste maat kun je eenvoudig bepalen. Dit doe je door je benen zo ongeveer 15 centimeter uit elkaar te zetten. Daarna meet je de lengte van de binnenkant van je been. Dit doe je zonder schoenen en tot aan het kruis. Deze afstand wordt vervolgens met 0,68 vermenigvuldigd en dan heb je de juiste maat voor het frame van je nieuwe fiets.

Vergelijk verschillende fietsen

Heb jij het gevoel dat je een fiets hebt gevonden die voldoet aan al je wensen, dan is het zeker aan te raden om eerst even verder te kijken. Het aanbod is zo enorm, dat er altijd wel een kans bestaat dat er een fiets is, die nog net iets beter aansluit op wat je zoekt. Vooral in een fietsenwinkel is het daarom ook helemaal niet gek om verschillende fietsen te proberen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie

Meest gelezen

advertentie