Afbeelding
Foto Unsplash

Het belang van veiligheid op de werkplek: Wat jij kan doen om de werkplek veilig te houden

Partnercontent

Veiligheid is altijd een topprioriteit op de werkplek. Je moet je veilig voelen als je aan het werk bent om productief en geconcentreerd te kunnen werken. Maar wat kun je doen om ervoor te zorgen dat de werkplek veilig is? In dit artikel bespreken we het belang van veiligheid op de werkplek en wat je kan doen om jezelf en jouw collega’s veilig te houden. 

Waarom is veiligheid op de werkplek belangrijk?

Veiligheid op de werkvloer is belangrijk omdat ongelukken op de werkplek ernstige gevolgen kunnen hebben. Denk maar aan een gebroken been, een verstuikte enkel of zelfs een ongeluk waarbij je het leven verliest.

Het is daarom belangrijk om altijd goed op te letten wat je doet en om veiligheidsmaatregelen te nemen. Daarnaast is het ook belangrijk dat alle werknemers weten wat ze moeten doen bij een ongeluk. Hiervoor kun je bijvoorbeeld BHV-en VCA-cursussen volgen.

Wat kan je doen om de werkplek veilig te houden?

Het is belangrijk om de werkplek veilig te houden voor alle werknemers. Maar wat kun je als werknemer doen om ervoor te zorgen dat de werkplek veilig is?

Hier zijn een paar dingen die je kan doen:

  • Zorg dat je de veiligheidsprocedures kent en volg ze op. 
  • Meld gevaren of problemen aan jouw leidinggevende. 
  • Gebruik de juiste veiligheidsuitrusting. 
  • Wees je bewust van jouw omgeving en wat er om je heen gebeurt.

Welke cursussen kan je volgen om de veiligheid op de werkplek te verbeteren?

Er zijn een paar essentiële cursussen die je kan volgen om de veiligheid op de werkplek te verbeteren. De belangrijkste is waarschijnlijk de basisopleiding eerste hulp en reanimatie, oftewel de BHV-cursus. Dit geeft je de vaardigheden die je nodig hebt om met noodsituaties om te gaan.

Een andere belangrijke cursus is veiligheidstraining op de werkplek, oftewel de VCA-cursus. Hiermee leer je hoe je potentiële gevaren op de werkplek kunt herkennen en vermijden. Deze cursus is bedoeld voor mensen die op werkplekken werken waar gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Het is essentieel dat iedereen goed getraind is in veiligheidsprocedures, zodat iedereen weet wat te doen in geval van nood.

De voordelen van het volgen van BHV-en VCA-cursussen

Wanneer je een BHV-cursus volgt, zorg je ervoor dat je voorbereid bent op ongelukken en brand op het werk. Je leert alles over eerste hulp, wat te doen bij brand en hoe je een ontruiming moet leiden. Een BHV-cursus is niet verplicht voor elke medewerker, maar het is wel verplicht om een aantal BHV-ers op werk te hebben. Om je kennis op te frissen is het verstandig om een BHV herhaling te volgen. 

En een VCA cursus leert je alle veiligheidsmaatregelen die nodig zijn om op een veilige manier te werken. Denk hierbij aan het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, het milieu en de gezondheid van jezelf en je collega’s. Volgende keer als je een cursus gaat volgen, kies dan voor een BHV of VCA-cursus. 

advertentie
advertentie