Afbeelding
Foto Pexels

Alles wat je moet weten over de APK

27 februari 2023 om 12:22 Partnercontent

Is het weer tijd voor de APK?  Bij de APK  komen verschillende dingen kijken. Wat is een APK precies? Wat houdt het in? Heeft jouw voertuig er echt een nodig? Al deze vragen worden beantwoord in onderstaand artikel. Wij geven je alle informatie die je moet weten over het APK-proces en zorgen ervoor dat uw voertuig voldoet aan alle veiligheidsnormen.

Wat is een APK?

De APK-keuring omvat veel belangrijke aspecten van jouw auto - van remmen, banden en verlichting tot emissieniveaus en veiligheidsvoorzieningen. Elk onderdeel wordt gecontroleerd en elk onderdeel moet slagen voor de test om een officieel ‘geslaagd’ certificaat te krijgen. Als een onderdeel de test niet doorstaat, moet je het laten repareren of vervangen.

Zorg dat jouw auto op tijd gekeurd wordt

Het is belangrijk om te weten wanneer jouw auto toe is aan de verplichte keuring. Voor de APK is er een strakke regelgeving met keuringseisen van kracht. Je riskeert een boete als de APK vervaldatum is verlopen en alsnog op de openbare weg rijdt. Het is goed om vooraf deze keuringseisen door te lezen. Zonder geldige APK keuring mag je de weg niet op. 

Tips om je voor te bereiden op de APK 

Afhankelijk van het merk en model van jouw auto kunnen verschillende elementen gecontroleerd moeten worden voor de APK-keuring. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om je voor te bereiden op een APK:

  • Controleer de banden: Controleer de luchtdruk, profieldiepte en kijk of er beschadigingen zijn. Zorg ervoor dat de profieldiepte van de banden minimaal voldoet aan de wettelijke limiet.
  • Controleer de vloeistofniveaus: Zorg ervoor dat al je vloeistofniveaus - olie, koelvloeistof, stuurbekrachtiging en remvloeistof - zijn bijgevuld volgens de specificaties van de fabrikant.
  • Controleer de lichten: Inspecteer de lichten en voer eventueel noodzakelijke reparaties of vervangingen uit.

Door ervoor te zorgen dat de auto altijd in goede staat is, wordt de veiligheid op de weg vergroot en zorgen autobezitters ervoor dat al hun reizen zo veilig en comfortabel mogelijk zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie