Afbeelding
Foto Shutterstock

Werk veiliger met een AED binnen zorginstellingen

27 februari 2023 om 14:51 Partnercontent

Een AED is onmisbaar binnen zorginstellingen. Het apparaat, waarvan de afkorting staat voor Automatisch Externe Defibrillator, helpt je direct te handelen op het moment dat iemand getroffen wordt door een hartstilstand. Bij een hartstilstand ontstaat er al snel zwaar blijvend letsel, wat het cruciaal maakt niet te wachten tot de komst van de ambulancebroeders of dokters binnen de zorginstellingen. Overigens is het gebruik van een AED niet alleen de standaard binnen zorginstellingen; ook steeds meer sportverenigingen en bijvoorbeeld grote winkelcentra hangen het apparaat aan de wand. Een moderne AED maakt het ook voor mensen zonder medische achtergrond mogelijk een reanimatie uit te voeren. De kans op zwaar letsel wordt op deze wijze iets verkleind. 

AED opbergen in een bijpassende kast

Aan de ene kant wil je schade aan de AED als gevolg van vandalisme voorkomen. Aan de andere kant moet het apparaat dermate goed opvallen, dat collega’s deze direct weten te vinden op het moment dat er sprake is van een hartstilstand. Om in beide te voorzien wordt het gebruik van een AED kast aangeraden. Dat geldt overigens in het bijzonder voor partijen die de AED buiten hun pand ophangen. Hier loop je niet alleen het risico op schade door vandalisme, maar bijvoorbeeld ook als gevolg van ruige weersomstandigheden. De AED kasten worden in verschillende varianten aangeboden. De modellen voor buiten zijn bijvoorbeeld te openen middels een pincode. Voor het bevestigen van de AED binnen een pand, kan ook gebruik worden gemaakt van een losse ophangbeugel in plaats van een complete kast. 

Gebruik van een moderne AED

Zoals reeds werd aangehaald heeft de gebruiker van een moderne AED geen medische kennis nodig, om het apparaat te kunnen gebruiken. De AED begeleidt de gebruikers stapsgewijs door het reanimatieproces heen. De exacte werking van de AED is afhankelijk van het model en type wat je aanschaft. Denk aan het verschil tussen een half- en volautomatisch model. In het eerste geval druk je zelf op de knop om een schok toe te dienen; in het tweede geval gebeurt dit automatisch. Misbruik van een AED wordt voorkomen door de slimme software waarvan deze apparaten voorzien zijn. Deze software analyseert het hartritme, alvorens er een schok wordt toegediend.

AED met en zonder ingebouwd scherm

Bij de meeste AED’s worden instructies via een luidspreker gegeven. Er zijn ook modellen, welke voorzien zijn van een scherm. Dit scherm toont de instructies die opgevolgd moeten worden om de reanimatie uit te kunnen voeren. Het maakt dat een gebruiker een reanimatie met nog meer zelfvertrouwen uitvoert. Kies bovenal altijd voor een AED welke gecertificeerd is en zorg ervoor dat deze periodiek onderhouden wordt. Je wilt voorkomen dat de batterijen op blijken te zijn, op het moment dat iedere seconde telt voor het slachtoffer van een hartstilstand. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie