Afbeelding
Foto: Pixabay

Vast of variabel energiecontract: wat past beter in jouw situatie?

26 mei 2023 om 15:09 Partnercontent

Wanneer je eigenaar bent van een eigen woning is het verplicht om een eigen energiecontract af te sluiten. Wellicht loopt binnenkort jouw huidige contract af, of wil je jouw energiecontract eens vergelijken met andere contracten om te kijken of je goedkoper uit bent. In beide situaties geldt dus: je wil overstappen van energiecontract. In dat geval sta je voor de keuze om te kiezen voor een variabel of vast energiecontract. Maar, wat zijn eigenlijk de verschillen en wat past beter in jouw situatie? In de onderstaande blog geven we je iets meer uitleg.

Een vast of variabel energiecontract: wat zijn de verschillen?

Wanneer je van plan bent om over te stappen van energiecontract, kom je gegarandeerd de termen ‘vast’ en ‘variabel’ tegen. Voordat je gaat overstappen, is het belangrijk dat je weet waarin hier de verschillen zitten.

Een vast energiecontract heeft vaste tarieven, terwijl een variabel energiecontract variabele tarieven heeft. Als je een vast energiecontract afsluit, betaal je een bepaald vast bedrag voor gas en stroom gedurende jouw contract. Je weet dus exact hoeveel je moet gaan betalen voor gas en stroom. En je raadt het al: een variabel energiecontract heeft variabele tarieven. De tarieven voor gas en stroom kunnen schommelen. Zo kunnen de tarieven omhoog gaan, maar ook omlaag.

Wat past beter in jouw situatie?

Of een vast of variabel energiecontract beter bij jou past, is afhankelijk van verschillende zaken. Als je liever meer zekerheid hebt en wil weten waar je aan toe bent, is een vast energiecontract wellicht prettiger. Maar wanneer je plotseling wil overstappen omdat je wellicht ergens anders goedkoper uit bent, kan dat met een vast contract in sommige gevallen niet. Een voordeel van een variabel contract is dat het overstappen wél kan. Je bent namelijk nergens aan gebonden.

Naast het energiecontract is het ook belangrijk om andere vaste lasten te vergelijken

Het is verstandig om zo nu en dan jouw energiecontract eens onder de loep te nemen, om te kijken of je nog wel steeds de juiste deal hebt. En dat geldt ook voor jouw andere vaste lasten. Zo is het ook belangrijk om regelmatig jouw internet-abonnement te vergelijken met andere aanbieders. Wellicht veranderen jouw behoeften wel wat betreft het internetabonnement en maak je van een aantal opties geen gebruik meer. In dat geval ben je voordeliger uit door een abonnement te kiezen dat wél bij jou past. Daarnaast kun je nog meer vaste lasten vergelijken voor de beste deal. Denk bijvoorbeeld ook aan je autoverzekering en zorgverzekering.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie