
Mag ik een tuinhuis in mijn achtertuin plaatsen zonder vergunning?
15 augustus 2023 om 14:46 PartnercontentVoor veel aanpassingen in en om de woning is een vergunning nodig. Dat geldt bijvoorbeeld voor een uitbouw aan de voorzijde of voor een aanbouw die een groot aantal vierkante meters in beslag neemt. Voor het plaatsen van een tuinhuisje is meestal geen vergunning nodig. Dat wil zeggen: een vergunning van de gemeente. Als je een woning huurt heb je vrijwel altijd toestemming nodig van de verhuurder. Als je huis onderdeel uitmaakt van een vereniging van eigenaren gelden er soms ook regels waar je je aan moet houden. Daarnaast worden er tegenwoordig woningen gebouwd met een verbod op het ‘bebouwen’ van de achtertuin. Dit heeft te maken met het goed kunnen afvoeren van hemelwater.
Lees de regels voordat je een tuinhuis koopt
Voordat je bij Lugarde een tuinhuisje bestelt is het verstandig om uit te zoeken of je dit zonder problemen kunt plaatsen. Meestal geldt de regel dat je een bepaald percentage van je achtertuin mag gebruiken voor een schuur, tuinhuisje of blokhut. In een voortuin mag vrijwel nooit worden gebouwd omdat dit het aanzien van het pand kan schaden of het vrij uitzicht van buren belemmert. Informatie over de voorwaarden voor bebouwing in de achtertuin kun je vinden op de website van je gemeente.
Wat als de buren bezwaar hebben?
Als je een blokhut of tuinhuis in de achtertuin wilt zetten en dit voldoet aan de regels die de gemeente stelt dan kunnen je buren hiertegen geen bezwaar maken. Dat wil zeggen: bezwaar maken kan natuurlijk wel, maar dit zal dan niet gegrond worden verklaard. Zorg ervoor dat een tuinhuis altijd volledig op je eigen grond staat. Plaats je het gedeeltelijk op de erfgrens dan kan dit uiteraard wel problemen geven. Een tuinhuis moet qua hoogte voldoen aan de regels die de gemeente hiervoor stelt. Let er bij het bepalen van de afmetingen van het tuinhuis op dat je het maximaal te bebouwen aantal vierkante meters van je tuin niet overschrijdt. Doe je dat wel dan kan de gemeente je sommeren het tuinhuis weer af te breken.
Mag je een tuinhuis zelf plaatsen?
Als je tuinhuis binnen de regels valt die de gemeente stelt dan mag je het uiteraard zelf plaatsen. Het is niet zo dat je dit verplicht door een vakman moet laten doen. Soms is dat natuurlijk wel verstandig, het vraagt wel de nodige vaardigheid. Je moet om te beginnen zeker zijn dat de ondergrond geschikt is en daarnaast mag het tuinhuis natuurlijk niet instorten. Tuinhuisjes zijn overigens gemakkelijk te demonteren. Als je gaat verhuizen kun je het desgewenst meenemen.
Waar wordt een tuinhuis voor gebruikt?
Een tuinhuis wordt vaak als extra opslag gebruikt voor de tuinmeubelen, fietsen of gereedschap. Maar je kunt er ook een speelhuisje voor de kinderen van maken of een comfortabele thuiswerkplek. Het is ook mogelijk om een stroomaansluiting in een tuinhuisje aan te laten leggen.