Afbeelding
Foto: Pexels

Locatie nieuwe skatebaan in De Bilt bekend!

22 november 2023 om 17:12 Partnercontent

De gemeente heeft op de website 20 november 2023 het bericht gepost: de nieuwe locatie voor de huidige Biltse skatebaan is bekend! Sinds 2011 ligt de huidige skatebaan tussen het H.F. Witte Centrum en de Biltse Rading. Het is een skatebaan die veel wordt gebruikt door de jongeren in De Bilt. Helaas moet vanwege het woningbouwproject Nobelkwartier en de nieuw te realiseren parkeerplaatsen voor het H.F. Witte Centrum en de sporthal de skatebaan een andere plek krijgen: aan de Dorpstraat Vo Steenstraat in De Bilt.

Keuze maken
Mei 2023 vraag de gemeente aan inwoners om suggesties voor een nieuwe locatie. Daar is ruimschoots op gereageerd, met zelfs meer dan 200 reacties. Vervolgens heeft de gemeente alle aangedragen locaties onderzocht en beoordeeld. Daarvoor is een afwegingsnotitie opgesteld waarin maar één locatie aan de criteria bleek te voldoen. De locaties zijn beoordeeld op de volgende criteria: Ligging in kern De Bilt, openbare toegankelijkheid, al bestaande ruimtelijke plannen voor de locatie, tenminste 30 meter van woning bouw, veiligheid, financieel en technisch haalbaar, een levendig en/of zichtbaar gebied in of aan de rand van een buurt/wijk.

De gemeente heeft direct omwonenden van de nieuwe skatebaan locatie al een brief gestuurd. Voor hen organiseren ze woensdagavond 13 december een inloopbijeenkomst. Geïnteresseerden zijn ook welkom. Dus wil je bijvoorbeeld gebruik maken van de skatebaan? Dan mag je meedenken over het ontwerp en kun je vragen stellen en informatie krijgen over de skatebaan. Er zijn ook deskundigen aanwezig die in kunnen gaan op het ontwerp van de skatebaan.

Jongeren behoefte skatebaan
Daar waar sommige mensen misschien druk zijn met het uitzoeken van stijlvolle handdoekenrekken en een handige shampoohouder voor een woning in het Nobelkwartier, gaat het hier om ruimte voor jongeren. Jongeren hebben ruimtes nodig waar ze zich vrij kunnen uitdrukken en ontwikkelen, en een van de meest opvallende behoeften is die van een skatebaan. De aanwezigheid van skateparken heeft een aanzienlijke impact op jongeren en de gemeenschappen waarin ze leven.

Een skatepark biedt jongeren een plek om actief te zijn, hun fysieke vaardigheden te verbeteren en fit te blijven. Het is een gezonde uitlaatklep die de jeugd aanmoedigt om te bewegen en te sporten op een manier die hen boeit. Skateparken fungeren als sociale ontmoetingsplekken waar jongeren samenkomen, relaties opbouwen en een gevoel van verbondenheid met hun gemeenschap ontwikkelen. Het bevordert een positieve gemeenschapscultuur.

Het gebrek aan specifieke ruimtes voor skaten dwingt jongeren vaak om ongeschikte plaatsen te gebruiken, wat kan leiden tot veiligheidsproblemen en conflicten met anderen. Lokale overheden en organisaties spelen een cruciale rol bij het ondersteunen van de totstandkoming van skateparken door samen te werken met jongeren bij het ontwerp en de implementatie.

Verschillende gemeenschappen hebben door samenwerking skateparken gebouwd, met tastbare positieve effecten op jongeren, zoals verbeterde sociale vaardigheden en een gevoel van eigenaarschap. Daarom is het ook belangrijk dat ze betrokken worden bij het project.

Aandachtspunten bij de bouw
Het financieren en bouwen van skateparken vereist strategische planning en betrokkenheid van zowel de overheid als particuliere partijen. Het ontwerp en de constructie moeten de behoeften van de jongeren weerspiegelen. Dus de komst van jongeren die de skatebaan willen gebruiken is bij de bijeenkomst in december zeer gewenst. Na de bouw is het onderhouden van een skatepark essentieel. Duurzame praktijken zorgen ervoor dat de faciliteit langdurig gebruikt kan worden, met minimale impact op het milieu.

Het creëren van skateparken is investeren in de toekomst van jongeren en gemeenschappen. Het biedt niet alleen ruimte voor ontwikkeling, maar bevordert ook een gezonde en actieve levensstijl, gemeenschapsbetrokkenheid en creativiteit.

Leren skateboarden?
Om te beginnen met skateboarden heb je een paar essentiële dingen nodig:

· Een complete skateboard bestaat uit het deck, de trucks, de wielen en de lagers. Kies een skateboard dat past bij je grootte en niveau.

· Veiligheid gaat boven alles! Zorg voor een helm om je hoofd te beschermen, knie- en elleboogbeschermers om verwondingen te voorkomen, en polsbeschermers om je polsen te beschermen bij vallen.

· Kies platte schoenen met een goede grip. Skateboardschoenen zijn vaak versterkt en hebben grip om je te helpen op het board te blijven staan.

· Zoek een veilige plek om te oefenen. Een skatepark met verschillende obstakels of een vlakke, gladde ondergrond is ideaal om te beginnen.

· Skateboarden vergt tijd en oefening. Wees geduldig en geef niet op als iets niet meteen lukt. Oefening baart kunst!

Met deze basisuitrusting en de juiste mindset ben je klaar om die eerste stappen op je skateboard te zetten. Veel plezier!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie